Θερινά Πανεπιστήμια

Θερινό Πανεπιστήμιο 2010: Τα ιστολόγια / blogs στην εκπαίδευση

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και Αειφόρου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Køge Business College της Δανίας και με την υποστήριξη του Δήμου Ιθάκης πραγματοποίησε από τις 2 έως τις 9 Ιουλίου 2009 ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ στην Ιθάκη, με θέμα: «Τα ιστολόγια / blogs στην εκπαίδευση».
Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί σχολικής εκπαίδευσης και εκπαιδευτές ενηλίκων από όλη την Ελλάδα. Οι διδάσκοντες ήταν πανεπιστημιακοί, ερευνητές και συγγραφείς. Σκοπός του προγράμματος ήταν οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις, να αναπτύξουν ενδιαφέρον και να διαμορφώσουν θετικές στάσεις για τη δημιουργία εκπαιδευτικών ιστολογίων. Επίσης να αποκτήσουν ικανότητες, που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν το δικό τους εκπαιδευτικό ιστολόγιο.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε παιδαγωγικά εργαστήρια και διαλέξεις.
Τα παιδαγωγικά εργαστήρια αναπτύχθηκαν στις ακόλουθες τέσσερις θεματικές ενότητες:

  • Ιστολόγια και διαμόρφωση εκπαιδευτικών σεναρίων.
  • Δημιουργία και μορφοποίηση ιστολογίου.
  • Από το πεδίο στο blog και αντίστροφα: δημιουργώντας αφηγήσεις για διδασκαλία και μάθηση.
  • Επεξεργασία ταινίας μικρού μήκους και ψηφιακού υλικού και αξιοποίησή τους σε ιστολόγια.


Οι διαλέξεις είχαν τα εξής θέματα:

  • Το διαδίκτυο ως χώρος άτυπης μάθησης.
  • Από τα μαθητικά λευκώματα στα ιστολόγια.
  • Οι αντιλήψεις των γονέων για τους κινδύνους και τα μέτρα προστασίας των παιδιών τους στο διαδίκτυο.
  • Τι γράφουν οι μαθητές στα μαθητικά και προσωπικά τους blogs.


Εκπαιδευτικό Υλικό
Οι εκπαιδευόμενοι πήραν φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τα θέματα που διδάχτηκαν. Περισσότερα...

Τελικό Προϊόν - Τα ιστολόγια που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες.
Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και κάθε ομάδα δημιούργησε σταδιακά το δικό της ιστολόγιο. Το εκπαιδευτικό σενάριο είχε σχέση με την Ιθάκη.Περισσότερα...

Γνωριμία με την Ιθάκη
Οι συμμετέχοντες συνδυάζοντας την εκπαίδευση με τις διακοπές στην Ιθάκη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί της Ιθάκης και μεταξύ των άλλων να περιηγηθούν στις Οδυσσειακές τοποθεσίες και να συμμετέχουν σε πεζοπορικές διαδρομές, να ξεναγηθούν σε παραδοσιακά εφτανησιώτικα εκκλησάκια, να κολυμπήσουν σε μοναδικές παραλίες και να γευτούν τοπικά φαγητά και γλυκά.

Απόψεις συμμετεχόντων για το πρόγραμμα
Δεν είμαι εκπαιδευτικός, εντούτοις έμαθα αρκετά πολύτιμα στοιχεία και αν μη τι άλλο έμαθα πως να δημιουργώ ένα ΠΛΗΡΕΣ ιστολόγιο (word, video, φωτογραφίες, μουσική κλπ) που αυτός ήταν και ο αρχικός μου στόχος
Βασιλική Τ.

[...] Ο συνδυασμός εκπαίδευση και διακοπές ήταν ότι καλύτερο. Ευχαριστώ τους εισηγητές και όλη την ομάδα για τις όμορφες στιγμές που έζησα.
Αναστασία Κ.

Ένα οργανωμένο σεμινάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε προσπάθεια από τους επιμορφωτές να τηρηθούν και να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι του.
Σταυρούλα Κ.

Τα εργαστήρια είχαν πολύ ενδιαφέρον. Περιμέναμε ότι θα συναντήσουμε μεγάλη δυσκολία, πράγμα που δεν συνέβη. Η συνεργασία ήταν καλή μέσα στην ομάδα. Οι καλύτερες μέρες ήταν αυτή που μάθαμε να φτιάχνουμε τα blogs και εκείνη που γυρίσαμε το βίντεο. Ο στόχος μας επιτεύχθηκε αφού ήδη έχουμε το blog μας και μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο.
Μαρία Α.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο Ιθάκη 2010 ικανοποίησε τις προσδοκίες μου απόλυτα. Στο γνωστικό αντικείμενο έμαθα να φτιάχνω blog καιvideo, να εμπλουτίζω με φωτογραφίες και να ανεβάζω μουσική. Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με συναδέλφους, να ανταλλάξω ιδέες και προβληματισμούς για την εκπαίδευση. Να απολαύσω το Βαθύ, τις ομορφιές του και την θάλασσα.
Ραία Κ.

Εμπειρία ζωής
Να το κάνετε όλοι ανεπιφύλακτα
Τεχνολογίες;; Τίποτα ακατόρθωτο
Υπολογιστές σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας!
Πραγματικό άφελος ως προς το γνωστικό μέρος
Ωραίοι άνθρωποι
Συνεργασία
Επιστράτευση μπόλικης φαντασίας
Ιόνιο πέλαγος, όμορφες παραλίες
Σεμινάρια σε συνδυασμό με διακοπές
Θα το ξανάκανα σίγουρα,
Σταυρούλα Γ.

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Μας εμπνεύσατε και μας ταξιδέψατε σε ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια στην Ιθάκη (...). Να συνεχίσετε με την ίδια όρεξη!!!
Δήμητρα Κ.

Ήταν μια φοβερή εμπειρία. Έχασα πολλά τόσα χρόνια που δεν παρακολουθούσα τέτοια προγράμματα. Πήρα πολλά από την Καταρτζή σας και την άψογη φιλική σας συμπεριφορά. Ένιωσα ότι βρισκόμουνα με ανθρώπους που ήξερα πολύ καιρό...
Αυγή Κ.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο στην Ιθάκη ήταν πολύ καλύτερο απ΄ότι περίμενα. Είναι πολλά βήματα μπροστά στην εκπαίδευση ενηλίκων και μου θύμισε σπουδές στη Δυτική/Β΄’ορεια Ευρώπη. Οι καθηγητές ήταν πολύ καταρτισμένοι πάνω στο αντικείμενο τους, ήταν αναλυτικοί αλλά καθόλου βαρετοί.
Βενετία Μ.

Νιώθω ήδη μέλος της ομάδας σας
Θεανώ Ι.

Αξιόλογη προσπάθεια. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (μόνο 4 ημέρες) ενημερωθήκαμε για τα εκπαιδευτικά σενάρια, τα ιστολόγια και τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με ολοκληρωμένο και επιτυχή τρόπο. Οι σημειώσεις ήταν αναλυτικές, χρήσιμες και υπήρξαν μια ευχάριστη έκπληξη. Οι επιμορφωτές ήταν ευγενείς, πρόθυμοι να ενθαρρύνουν, να επεξηγήσουν, να καθοδηγήσουν και να εμπνεύσουν κάθε προσπάθεια. Η ομαδοσυνεργατική μέθοδος ήταν μια ευκαιρία συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και αλληλογνωριμίας που σημείωσε επιτυχία, όπως και η γενικότερη σ΄υνθεση του τμήματος. Επίσης ο χώρος εργασίας ήταν ιδιαίτερα φιλόξενος. Τα εργαστήρια ήταν πολύ ενδιαφέροντα και αποδοτικά ενώ η έρευνα πεδίου αποδείχτηκε πολύ διασκεδαστική όπως και οι δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο.
Μάρθα Β.

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από το πρόγραμμα που παρακολούθησα. Ήταν πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Οι εισηγητές μας βοήθησαν πλήρως να κατανοήσουμε το αντικείμενο. Είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει σε πλήρη αρμονία την απόκτηση γνώσεων και τη διασκέδαση. Σας ευχαριστώ πολύ γι΄αυτήν την εμπειρία. Εις το επανιδείν.
Ν.Λ.

[...] Η εμπειρία που βίωσα ήταν μοναδική... Οι εντυπώσεις μου είναι καλύτερες από ότι περίμενα προτού έρθω. Ανεπιφύλακτα θα προτιμούσα ξανά ένα τέτοιου είδους εκπαιδευτικό πρόγραμμα....
Αλέξανδρος, Μ.

Παρακολούθησα το σεμινάριο πρώτη φορά και τώρα που ολοκληρώθηκε νιώθω πως ήταν μια γεμάτη και ουσιαστική εμπειρία. Αναφορικά με το γνωστικό κομμάτι θεωρώ πως έμαθα καινούργια πράγματα ... και το μέρος ήταν μαγικό! Το κλίμα μεταξύ ομάδων ήταν απρόσμενα εξαίσιο... Μπράβο στους διοργανωτές, εμπνευστές και εκτελεστές γιατί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και ευχαριστώ για το δώρο που μου έκανα! Οργανώνουμε από φέτος την επόμενή μας ομαδική συνάντηση στα ίδια μέρη!...
Ευτυχία

Ήταν καταπληκτικό, μοναδικό, τέλειο!!! Οι καθηγητές συνεργάσιμοι, φιλικοί. Ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσφέρατε και πάνω από όλα οι φιλίες που μας δώσατε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε.
Χρήστος, Ι.