Θερινά Πανεπιστήμια

Θερινό Πανεπιστήμιο 2012: Ομαδοσυνεργατική μάθηση και μέθοδος Project

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και Αειφόρου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Køge Business College της Δανίας πραγματοποίησε από τις 5 έως τις 11 Ιουλίου 2012 ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ στην Ιθάκη, με θέμα: «Ομαδοσυνεργατική μάθηση και μέθοδος Project». Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Οι διδάσκοντες ήταν πανεπιστημιακοί, ερευνητές και συγγραφείς. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παιδαγωγικά εργαστήρια και διαλέξεις.
Στόχος του προγράμματος ήταν οι συμμετέχοντες να καταστούν ικανοί να εφαρμόζουν ομαδοσυνεργατικές διδασκαλίες, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν project με τους μαθητές τους καθώς επίσης και να αξιολογούν το project σε όλα τα στάδιά του.


Εκπαιδευτικό Υλικό
Οι εκπαιδευόμενοι πήραν φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τα θέματα που διδάχτηκαν.

Τελικό Προϊόν
Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και κάθε ομάδα δημιούργησε σταδιακά το δικό της Project.

Απόψεις συμμετεχόντων για το πρόγραμμα
Κάνοντας την αίτηση για τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, δεν φαντάστηκα ότι θα ζούσα τόσο όμορφες στιγμές. Από την 1η μέρα ως και την τελευταία τα πάντα ήταν υπέροχα. Τα μαθήματα ήταν καταπληκτικά, φυσικό επακόλουθο βέβαια των άψογων καθηγητών του. Χαίρομαι που γνώρισα τέτοιους ανθρώπους. Όπως επίσης χαίρομαι που γνώρισα πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους που όμως συνεργαστήκαμε άψογα. Τέλος μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω την Ιθάκη. Πραγματικά ένα πανέμορφο νησί. Δυστυχώς δεν μπορώ να εκφράσω όλα αυτά σε συναισθήματα σε λίγες μόνο λέξεις....
Μάνος Μανδελένης

Νιώθω πως ωφελήθηκα πολλαπλά: έμαθα, δραστηριοποιήθηκα, επικοινώνησα, συνεργάστηκα, ταξίδεψα και γνώρισα ένα νησί που δεν θα αποφάσιζα ποτέ να επισκεφτώ. Απέκτησα και καινούργιους φίλους, ένιωσα ωραία και άνετα με τους εισηγητές
Κλαίρη Κρούσου

Ο Οδυσσέας έζησε μακριά από την Ιθάκη 20 χρόνια και ήθελε να επιστρέψει γιατί του έλειπαν πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις... Εγώ έμεινα 4 μέρες και θα μου λείψει το Θερινό Πανεπιστήμιο, οι καθηγητές που ήταν «οδηγοί» μας και τα καινούργια πρόσωπα που γνώρισα. Εύχομαι του χρόνου να ξαναβρεθούμε στη Ιθάκη του Οδυσσέα ... και τώρα πια Ιθάκη μας
Κατερίνα Σκωλίκη

[...] το σημαντικότερο που πιστεύω ότι απέκτησα είναι η διάθεση να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, να ψάξω, να μάθω, να ανακαλύψω. Να μη φοβάμαι το καινούριο και το άγνωστο. Σας ευχαριστώ για τη μοναδική εμπειρία που μου χαρίσατε. Ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι!
Αθηνά Γ.

[...] η συμβολή των παιχνιδιών ήταν απίστευτα σημαντικό για την εξοικείωση των ατόμων στην ομάδα.
Αναστασία Ντόλια

[...] ήρθα για δεύτερη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένη ήδη από το περσινό Θερινό Πανεπιστήμιο. Έμαθα και ξεκαθάρισα πολλά πράγματα για το φετινό θέμα του Project και ελπίζω να είναι δημιουργική η φετινή σχολική χρονιά μου. Σκέφτομαι νάρθω και για τρίτη φορά.
Βάσω Αξαρλή

Το Θερινό Πανεπιστήμιο στην Ιθάκη το καλοκαίρι του 2012 ήταν για μένα μια πολύ αξιόλογη εμπειρία, μια ανάσα ελπίδας πως σε αυτή τη χώρα την Ελλάδα όσο δύσκολες καταστάσεις κι αν περνάμε σήμερα, η εκπαίδευση θα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για κάθε πρόοδο και εξέλιξη.
Ιωάννα Μεταξοπούλου

Ενδιαφέρον μεγάλο είχε η παρουσία των νέων φοιτητών/παιδιών και η θετική συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι η νέα γενιά των εκπαιδευτικών που ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη και να «τρέξει» μαζί με τους «παλιούς» [...]
Ρ.Π.

Η παρακολούθηση του θερινού πανεπιστημίου στην Ιθάκη υπήρξε πολύ εποικοδομητική για μένα γιατί:
α) γνώρισα το project, την ομαδοσυνεργατική μάθηση και την αξιολόγηση με βιωματικό τρόπο και από ανθρώπους με επιστημονική επάρκεια, πράγμα που θα με βοηθήσει στη δουλειά μου (στο πλαίσιο της ανανέωσης που επιθυμώ).
β) γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους (εισηγητές και συναδέλφους) των οποίων θαύμασα το έργο και πιστεύω ότι θα έχουμε συνεργασία.
γ) βίωσα τα προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζουν οι μαθητές μου, αφού ξαναέγινα μαθήτρια και έτσι ελπίζω ότι θα βελτιωθώ ως εκπαιδευτικός.
Ελένη Αρκουλή

Το Θερινό Πανεπιστήμιο υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη. Προσδοκούσα να μάθω πράγματα χρήσιμα και εφαρμόσιμα και ΟΝΤΩΣ έτσι έγινε προς μεγάλη μου χαρά [...] πήρα μία γεύση από την πολυπλοκότητα μιας αξιολόγησης και θα έχω πια ένα μικρό «μπούσουλα» για να αρχίσω.
Β. Δεκαρίστου

Η συστηματικότητα, η ακρίβεια στην προσφορά του αντικειμένου με γέμισε αυτοπεποίθηση για τον τρόπο δουλειάς μου. Η ανθρωπιά και η αγάπη που δείξατε ως εκπαιδευτές με έκανε να εκτιμήσω εσάς και το Θερινό Πανεπιστήμιο με γέμισε εμπιστοσύνη για έργο σας.
Νάντια Λούκα

Δεν είχα συμμετάσχει ποτέ ξανά σε ένα πρόγραμμα όπως αυτό και επέλεξα να συμμετάσχω αμέσως μετά την ορκωμοσία μου καθώς είμαι πλέον απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας. Το θέμα του προγράμματος μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, οι γνώσεις και η εμπειρία που έλαβα με αποζημίωσαν. Ήταν ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα που με τη βιωματική προσέγγιση που παρείχε με ώθησε να συμμετάσχω ενεργά σε κάθε δραστηριότητα. Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους και συνεργάστηκα μαζί τους, κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ και συντέλεσε στην αξία του προγράμματος. Ελπίζω να συμμετάσχω ξανά του χρόνου καθώς αποτελεί υπέροχη εμπειρία.
Νάγια Κουτή