Mέθοδος Project και συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές στην εκπαίδευση

methodos-project-kai-symmetoxikes-texnikes cover

 

Πρόκειται για τα προγράμματα «Η μέθοδος project στην εκπαίδευση» και «Συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές στην εκπαίδευση», που παρέχονται ενιαία.

Αναπτύσσοντας την πολλαπλή νοημοσύνη στην εκπαίδευση

pollaplh nohmosynh

 

Απευθύνεται
Σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε διευθυντές σχολείων, υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, παιδαγωγούς-εμψυχωτές,  προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και γονείς.


Σκοπός
Οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης και να καταστούν ικανοί να διαμορφώνουν οι ίδιοι, ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης των μαθητών τους:

 • στην καθημερινή διδακτική πράξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες
 • στις βιωματικές δράσεις και στις ερευνητικές εργασίες Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ
 • στις Σχολικές Δραστηριότητες ( Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, αγωγή υγείας, πολιτιστικά προγράμματα, προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού κ.λπ. )
 • στην ευέλικτη ζώνη, στην εκπαίδευση ενηλίκων, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση

 

Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύσσονται είναι

 • Η πολλαπλή νοημοσύνη / οι τύποι νοημοσύνης σύμφωνα με την θεωρία του Gardner (λεκτική, λογικομαθηματική, ενδοπροσωπική, διαπροσωπική, μουσική, κιναισθητική, χωρική/χωροταξική, νατουραλιστική).
 • Πώς αναγνωρίζονται τα είδη νοημοσύνης;
 • Μαθησιακά στυλ (Learning styles) και πολλαπλή νοημοσύνη
 • Σχολική εκπαίδευση και πολλαπλή νοημοσύνη (Βρεφονηπιακοί σταθμοί-νηπιαγωγείο-δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο).
 • Πώς μπορούν να διδαχτούν διάφορα γνωστικά αντικείμενα ώστε οι μαθητές να αξιοποιούν, να αναπτύσσουν και να ενισχύουν όλες τις νοημοσύνες;
 • Ποιες διδακτικές τεχνικές βοηθούν στην ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης;
 • Μέθοδος Project και πολλαπλή νοημοσύνη
 • Ποια μαθησιακά περιβάλλοντα βοηθούν στην ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης;
 • Πώς ο εκπαιδευτικός μπορεί να σχεδιάσει δραστηριότητες στα μαθήματα που διδάσκει με στόχο την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης των μαθητών του;
 • Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν την πολλαπλή νοημοσύνη τους;
 • Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης.
 • Η αξιοποίηση της τέχνης ως εργαλείου μάθησης για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης.
 • Η πολλαπλή νοημοσύνη στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στην εκπαίδευση ενηλίκων.
 • Παραδοσιακή θεωρία για τη νοημοσύνη και θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης.
 • Κριτική της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης.

 

Μέθοδος διδασκαλίας-Εκπαιδευτικό υλικό - Βεβαίωση
Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή ειδικά διαμορφωμένο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση  καθώς και χρονοδιάγραμμα μελέτης και εκπόνησης εργασιών. Εξασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή στη μάθηση με κατάλληλα σχεδιασμένες δραστηριότητες καθώς και η συνεχής επικοινωνία και υποστήριξη των εκπαιδευόμενων με καθηγητές ειδικούς στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στην εκπαίδευση ενηλίκων. Την επιστημονική ευθύνη έχει η Δρ. Π. Βασάλα, καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στο τέλος του προγράμματος χορηγείται αναλυτική βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης.

 

Απόψεις Συμμετεχόντων

Ενημερώθηκα διεξοδικά για τους πολλαπλούς τύπους της νοημοσύνης κι εξοικειώθηκα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου ξεχωριστά, ώστε να μπορώ ν’ αναγνωρίζω στη διδακτική πρακτική ο κάθε μαθητής μου, τι τύπο νοημοσύνης έχει αναπτυγμένη. Ακόμη αναγνώρισα κι εκτίμησα το ρόλο, αλλά και την ευθύνη του εκπαιδευτικού στην καλλιέργεια του κάθε τύπου νοημοσύνης των μαθητών του […] Οι εργασίες που εκπόνησα κατά τη διάρκεια του προγράμματος με βοήθησαν στη βαθύτερη κατανόηση του εκπαιδευτικού υλικού. Ταυτόχρονα με βοήθησαν να οργανώνω σχεδιασμούς διδασκαλίας βασισμένους στη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης […] Το πρόγραμμα είναι πολύ χρήσιμο για την εκπαίδευση. Με βοήθησε να ενημερωθώ για τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης και να κατανοήσω τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Hοward Gardner, ώστε να σχεδιάζω εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη διδασκαλία μου, που να αποβλέπουν στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της πολλαπλής νοημοσύνης των μαθητών μου. Να αντιμετωπίζω δηλαδή με άλλη οπτική, την οπτική της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης, τους μαθητές μου και τη διδασκαλία.

Αβραάμ Μαρία, θεολόγος, 1 ο Γυμνάσιο Άνω Τούμπας

 

Ο καθηγητής μου είναι ένας πολύ συνεργάσιμος άνθρωπος και συνάμα επικοινωνιακός. Πάντα έχει διάθεση για επικοινωνία αναφορικά με το εκπαιδευτικό υλικό και το δείχνει αυτό (μας προτρέπει να ρωτάμε οτιδήποτε έχουμε απορία). Επίσης, έχει ενσυναίσθηση, με την έννοια ότι μπορεί να «μπει στη θέση μας», υποθέτει πιθανές απορίες μας και στέλνει προκαταβολικά χρήσιμες συμβουλές […] Ενδιαφέρον πρόγραμμα με πλήρη ανάλυση της θεωρίας σε όλες τις εκφάνσεις της. Το σημαντικό είναι ότι συνδυάζει θεωρία και πράξη. Εν προκειμένω εννοώ ότι παρουσιάζει πώς εφαρμόζεται η θεωρία στο σχολείο για παράδειγμα. Συνδέεται, δηλαδή, η θεωρία με την εκπαιδευτική πράξη. Πιστεύω πως κάθε εκπαιδευτικός θα έπρεπε να παρακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα διότι είναι μια πολύ σημαντική θεωρία αυτή της πολλαπλής νοημοσύνης.

Χρυσούλα Ψυχογυιού, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

 

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι άριστο, καλοδουλεμένο, κατανοητό, καλύπτει όλο το φάσμα του θέματος, ευχάριστο, ενδιαφέρον. Ο αριθμός των ασκήσεων και των δραστηριοτήτων ήταν πολύ ικανοποιητικός. Οι ασκήσεις με βοήθησαν πάρα πολύ βήμα-βήμα στην κατανόηση του υλικού και στην εμβάθυνση στο περιεχόμενό του και διευκόλυναν αποτελεσματικά την μελέτη μου. Ειδικά οι δραστηριότητες παρόλο που απαιτούσαν πολύ χρόνο με ταξίδεψαν σε δρόμους που δεν γνώριζα. Οι εργασίες με βοήθησαν σταδιακά και πάρα πολύ στην βαθύτερη κατανόηση του εκπαιδευτικού υλικού. Η συνεργασία μου με την καθηγήτριά μου ήταν υπέροχη. Η Βιβή Βασάλα είναι με όλη την σημασία της λέξεως σύμβουλος , χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί της και η συνεργασία μας είναι πολύ ισχυρός λόγος στην επιλογή της εξ αποστάσεως επιμόρφωσής μου. […] Είναι ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για όλους τους εκπαιδευτικούς. Εισαγάγει σταδιακά στην θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, προβληματίζει θετικά, προτείνει παιδαγωγικές προσεγγίσεις και ενθαρρύνει την εφαρμογή της θεωρίας.
Χρυσούλα, Κοκαρίδα, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ΕΠΑΛ Σερρών

 

Η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης «αγκαλιάζει» το νέο αναλυτικό πρόγραμμα που αναφέρεται στην ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων και στην καλλιέργεια όλων των δεξιοτήτων των μαθητών. Επίσης, θεωρεί άξια διδασκαλίας όλα τα μαθήματα κι όχι μόνο τη γλώσσα και τα μαθηματικά όπου δινόταν όλη η βαρύτητα από την παραδοσιακή διδασκαλία.

Μαρίνα Καρτσώνη, εκπαιδευτικός, Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων, Ηρακλείου Κρήτης 

 

Η συνεργασία με την καθηγήτριά μου ήταν άψογη. Ήταν πολύ επικοινωνιακή και ευχάριστη στον λόγο της. Απάντησε άμεσα σε όλα τα mail μου και δέχτηκε με μεγάλη χαρά να μιλήσει μαζί μου στο τηλέφωνο όσες φορές κι αν την χρειάστηκα, παρόλο που δεν ήταν οι ώρες και μέρες που αναγράφονταν στο αρχικό πλάνο που μας έστειλε. Και μάλιστα απάντησε με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις μου, συμβουλεύοντας με για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο της διδασκαλίας μου όσο και της τελικής εργασίας μου!
Το πρόγραμμα με κάλυψε πλήρως σε όλους τους τομείς και όλες τις προσδοκίες μου, καθώς έμαθα για μία θεωρία που δεν ήξερα ότι υπάρχει και μάλιστα πολύ χρήσιμη για τη διδασκαλία οποιουδήποτε μαθήματος. Λόγω της ειδικότητάς μου, μου αρέσει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω καινοτόμες ιδέες, ώστε το μάθημά μου να γίνει πιο ευχάριστο και ελκυστικό. Με τη θεωρία του Gardner πιστεύω ότι μπορεί ο κάθε εκπαιδευτικός να διαμορφώσει έτσι το μάθημά του, ώστε να αναδείξει τα «ταλέντα» και τα ενδιαφέροντα κάθε μαθητή ξεχωριστά, μέσα από ευχάριστες για τον ίδιο δραστηριότητες εμπλέκοντάς τον ταυτόχρονα σε διαδικασία μάθησης και προσφέροντάς του την ίδια γνώση με το παλιό σύστημα, αλλά σαφώς με διασκεδαστικό και άκρως αποτελεσματικό τρόπο.
Ελένη Χατζόγλου, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γυμνάσιο Παραμυθιάς (Θεσπρωτία)

 

Μου άρεσαν τα θέματα των υποχρεωτικών εργασιών. Θεωρώ ότι το 1 ο θέμα κάλυψε το θεωρητικό μέρος του προγράμματος με τα επιχειρηματολογία που ζητούσε σε σχέση την πολλαπλή νοημοσύνη. Επίσης, το 2 ο και το 3 ο υποστηρίζει την εφαρμογή του υλικού στην πράξη, κάτι που είναι απαραίτητο για τον εκπαιδευόμενο. Άλλωστε αυτή είναι και η αξία του προγράμματος, να μπορεί όσα μαθαίνει ο εκπαιδευόμενος να τα εφαρμόσει στην τάξη. Επίσης, μου άρεσε που από το 2 ο και 3 ο θέμα ως εκπαιδευόμενη είχα να επιλέξω ένα από τα δύο και όχι και τα δύο υποχρεωτικά, γιατί τότε αυτό θα ήταν πάρα πολύ κουραστικό και απαιτητικό για μένα. Επίσης, ο αριθμός των προαιρετικών ασκήσεων ήταν πολύ ικανοποιητικός. Θεωρώ ότι οι ενδεικτικές απαντήσεις ήταν πολύ κατατοπιστικές και απαραίτητες για την καλύτερη κατανόηση του εκπαιδευτικού υλικού. Όποτε είχα χρόνο και εκπονούσα τις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης/δραστηριοτήτων, με βοηθούσε πάρα πολύ. Δυστυχώς δεν υπήρχε πάντα αρκετός χρόνος για την εκπόνηση όλων των ασκήσεων. Άρχισα να βλέπω με διαφορετική οπτική και τη διδασκαλία στην τάξη από μέρους του εκπαιδευτικού και τη συμμετοχή στο μάθημα από μέρους των μαθητών, να προβληματίζομαι για κάποιες ικανότητες των μαθητών που ενδεχομένως δεν είχα ανακαλύψει έως τώρα και να εμπλουτίζω τη διδασκαλία μου με πολλές νέες διδακτικές τεχνικές και μεθόδους που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα των παραδοσιακών μεθόδων. Θεωρώ ότι το πρόγραμμα «Η πολλαπλή νοημοσύνη στην εκπαίδευση είναι ένα ευχάριστο και απαραίτητο για τους εκπαιδευτικούς πρόγραμμα. Είναι ευχάριστο, γιατί οι γνώσεις που μεταδίδει είναι απλές και κατατοπιστικές. Είναι απαραίτητο, γιατί πρέπει ο σύγχρονος εκπαιδευτικός να προβληματιστεί για τις διαφορετικές διαστάσεις του έργου του και να τολμήσει να ξεφύγει από τα αυστηρά πλαίσια της παραδοσιακής εκπαίδευσης.
Καζακλή Κωνσταντία, φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης

 

Στο σχολείο μου εφαρμόζουμε πολλά προγράμματα στην ευέλικτη ζώνη (αγωγής υγείας, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, e-twinning, ευρωπαϊκά) και προσπαθούμε στη διαθεματική προσέγγιση της ύλης. Με το πρόγραμμα «Η πολλαπλή νοημοσύνη στην εκπαίδευση» όμως, μας δίνεται η δυνατότητα να στηρίξουμε επιστημονικά το έργο μας εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας και παίρνοντας νέες ιδέες. Εφαρμόζοντας ενσυνείδητα και σωστά τη μέθοδο , όχι μόνο στα προγράμματα, αλλά και στην καθημερινή διδακτική πρακτική, μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμη καλύτερα, να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να ενισχύσουν την πολλαπλή τους νοημοσύνη και να γίνουν πιο δημιουργικοί κι ευτυχισμένοι. […] Η επιβλέπουσα καθηγήτριά μου, ανταποκρινόταν πάντα άμεσα, με ενθάρρυνε με φιλικό τρόπο στη μελέτη μου, έκανε εύστοχες παρατηρήσεις και διορθώσεις. Την εκτίμησα, ως επιστήμονα αλλά και ως άνθρωπο, την ένιωθα σαν συνοδοιπόρο συνάδελφο και θα ήθελα να τη γνωρίσω από κοντά.
Θεοδώρα Τσεγενίδου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης


Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού ήταν πλήρες, κατανοητό, απλό, πολύ καλά δομημένο και πολύ επεξηγηματικό. Εκτός από τα κείμενα, υπήρχαν πολλά παραδείγματα (που διευκόλυναν κατά πολύ την κατανόηση του κειμένου), σκοποί, προσδοκώμενα αποτελέσματα, τίτλοι και υπότιτλοι, έννοιες κλειδιά, αυτοαξιολογήσεις, δραστηριότητες, μελέτες περίπτωσης, επεξηγήσεις ανακεφαλαιώσεις, συμπεράσματα και βιβλιογραφία, στοιχεία τα οποία αφ’ ενός προσέθεταν στο εκπαιδευτικό υλικό ποιότητα, ελκυστικότητα και ενδιαφέρον και αφ’ ετέρου βοηθούσαν τον επιμορφούμενο να μελετήσει, να προσεγγίσει, να κατανοήσει και να κατακτήσει ουσιαστικά το θέμα […]. Οι ασκήσεις αυτοξιολόγησης και οι δραστηριότητες, με βοήθησαν αρκετά στο να προσεγγίσω το θέμα της Πολλαπλής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση θεωρητικά, αλλά και πρακτικά. Εκπονώντας τις ανωτέρω ασκήσεις μπόρεσα να ασκηθώ, να ανακαλέσω τις προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες που είχα σχετικά με το θέμα, να εμπεδώσω τις νέες γνώσεις, να κάνω τις δικές μου προτάσεις και να επιλύσω προβληματικές καταστάσεις, να προβληματιστώ και να προσεγγίσω το θέμα κριτικά, να εκτιμήσω την πρόοδό μου και να κάνω τη δική μου αξιολόγηση και τέλος, να εντείνω τις προσπάθειές μου όπου χρειαζόταν. Παράλληλα, οι ενδεικτικές απαντήσεις ήταν πολύ χρήσιμες γιατί είχα τη δυνατότητα να δω κάποιες άλλες προτάσεις ή απόψεις και να τις αντιπαραθέσω με τις δικές μου. Αναπλήρωσαν κατά πολύ την απουσία της δια ζώσης διδασκαλίας […]. Μελετώντας το εκπαιδευτικό υλικό, εκτός από το ότι απέκτησα θεωρητικές γνώσεις για τη συγκεκριμένη θεωρία, πήρα αρκετές ιδέες σχετικά με το πώς μπορώ να την εφαρμόσω στα μαθήματα της ειδικότητάς μου και στα σχολικά προγράμματα, κυρίως μέσα από τα παραδείγματα και τις δραστηριότητες. Είναι μια καινοτομία στην οποία μέχρι τώρα δεν είχα επικεντρωθεί. Με ενθουσίασε, μου τράβηξε το ενδιαφέρον και με παρακίνησε να αρχίσω να προγραμματίζω τη μελλοντική εφαρμογή της στο εκπαιδευτικό μου έργο.

Ιωάννα Τσαμίτα, σχολική σύμβουλος Φυσικής Αγωγής με έδρα τη Χαλκίδα (Εύβοια - Βοιωτία).

 

Το πρόγραμμα είχε πολύ καλό εκπαιδευτικό υλικό και θεωρητικό και ασκήσεων. Χωρίς να γνωρίζω τη θεωρία αυτή, την πίστευα πάντα. Με το εκπαιδευτικό υλικό και τις ασκήσεις αυτές μου δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσω καλύτερα τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης σε όλες της τις πτυχές. Θεωρώ ότι πρέπει να διέπει αυτή η θεωρία το εκπαιδευτικό σύστημα, αν θέλουμε να έχουμε ένα χαρούμενο και αποτελεσματικό σχολείο. 

Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, φιλόλογος,  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων

 

Στο παρελθόν δεν μου είχε δοθεί η δυνατότητα να διαβάσω για τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. Η μελέτη του υλικού μου έδωσε αρκετές ιδέες που μπορώ να χρησιμοποιήσω στην τάξη, ώστε να γίνει η όλη διαδικασία πιο εποικοδομητική για τους μαθητές μου, να συμμετέχουν ενεργότερα στη διαδικασία της μάθησης και να  τους δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και να αναπτύξουν περισσότερα από ένα είδη νοημοσύνης. […] Τα οφέλη που αποκόμισα ήταν τεράστια καθώς η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης είναι μια θεωρία που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και με κάνει να αισθάνομαι πιο ολοκληρωμένη και κατατοπισμένη ως εκπαιδευτικός…… Θεωρώ ότι αποκόμισα τεράστια οφέλη από την εκπόνηση των εργασιών κυρίως της 2 ης , η οποία αφορούσε στο σχεδιασμό διδασκαλίας βασισμένης στη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης […]
Αννα Κάρκαλου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Γνωρίζοντας τα κοχύλια των ελληνικών θαλασσών

koxylia

 

Aπευθύνεται
Σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε διευθυντές σχολείων, υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε παιδαγωγούς-εμψυχωτές, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, σε γονείς που ασχολούνται δημιουργικά με τα παιδιά τους καθώς και σε κάθε άτομο που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του.

 

Σκοπός
Οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις γενικής παιδείας για τα κοχύλια της Ελλάδας και να εκτιμήσουν την αξία τους. Επίσης να καταστούν ικανοί να προσεγγίζουν διαθεματικά σχετικά θέματα και να σχεδιάζουν και να υλοποιούν με τους μαθητές τους project σχετικής θεματολογίας.

 • στις βιωματικές δράσεις και στις ερευνητικές εργασίες Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ
 • στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην αγωγή υγείας, στα πολιτιστικά προγράμματα, στην τοπική ιστορία και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες
 • στην ευέλικτη ζώνη
 • στην εκπαίδευση ενηλίκων, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση
 • στην καθημερινή διδακτική πράξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

Περιεχόμενα του προγράμματος
Αναπτύσσονται θέματα, που αφορούν το κοχύλι στη ζωή του ανθρώπου, όπως π.χ. το κοχύλι στη μυθολογία, στη θρησκεία, στην οικονομία, στη ζωγραφική, στην ποίηση και στην λογοτεχνία, στη μαγειρική και στη διατροφή, στη μουσική και στο χορό, στην αρχιτεκτονική και στη χειροτεχνία.
Επίσης, αναπτύσσονται θέματα που απαντούν σε ερωτήματα, όπως:

 • Τι είναι τα κοχύλια και πώς σχηματίζονται;
 • Πότε εμφανίστηκαν τα κοχύλια και γιατί υπάρχουν στις θάλασσες;
 • Ποια είναι τα κοχύλια που συναντώνται συχνότερα στις ελληνικές θάλασσες; Ποια κοχύλια είναι σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση;
 • Ποια είναι τα κοχύλια που συναντώνται συχνότερα στις ελληνικές λίμνες, τα ποτάμια και στις λιμνοθάλασσες;
 • Πώς αλιεύονται τα κοχύλια και πώς επιδρά σε αυτά η ρύπανση των θαλασσών;
 • Πώς συλλέγονται τα κοχύλια και πώς συντηρούνται οι συλλογές κοχυλιών;
 • Πώς εμείς μπορούμε να συντηρήσουμε τα κοχύλια που μαζεύουμε από τις ακτές;
 • Πώς απολιθώνονται τα κοχύλια;

Τέλος, θα δοθούν οδηγίες για την ανάπτυξη και υλοποίηση PROJECT με θέμα τα κοχύλια και αναλυτικά παραδείγματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.


Μέθοδος διδασκαλίας-Εκπαιδευτικό υλικό-Βεβαίωση 
Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες με την έναρξη του προγράμματος θα παραλάβουν εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή ειδικά διαμορφωμένο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και χρονοδιάγραμμα μελέτης και εκπόνησης εργασιών. Εξασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή στη μάθηση με κατάλληλα σχεδιασμένες δραστηριότητες καθώς και η συνεχής επικοινωνία των εκπαιδευόμενων με τον καθηγητή τους. Στο τέλος του προγράμματος χορηγείται αναλυτική βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης.

 

Απόψεις συμμετεχόντων

Ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι για το μάθημα της Ερευνητικής Eργασίας της Α΄ Λυκείου. Πιστεύω πως το συγκεκριμένο υλικό θα βοηθήσει να ασχοληθούμε στο μέλλον με τα ελληνικά κοχύλια.
Μαριάνθη Κατσαουνίδου, φιλόλογος (Γενικό Λύκειο)

 

Ήταν ένα άψογα οργανωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης εξ αποστάσεως που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου
Ολγα Ζγιάλτου, καθηγήτρια μουσικής σε ΣΔΕ


Πρώτη φορά πήρα μέρος σε εξ αποστάσεως πρόγραμμα και πρώτη φορά συνεργάστηκα με καθηγήτρια με το συγκεκριμένο τρόπο. Με άγγιξε ο τρόπος προσέγγισής της, πρώτα ως άνθρωπος και έπειτα ως επιστήμονας. Απλή, φιλική, με ήρεμη φωνή, ενθαρρυντική, κατατοπιστική χωρίς τη χρήση της ξύλινης γλώσσας [...]. Οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και οι δραστηριότητες εκτός από χρήσιμες για την κατανόηση του υλικού με ταξίδευαν σε όλα τα μέρη που έχω μαζέψει κοχύλια, στο βουνό, μα και στη θάλασσα από μικρό παιδί. Σου άνοιγαν ένα παράθυρο που κοίταζε μπροστά στη γαλανή θάλασσα να ονειρευτείς, να δημιουργήσεις, να περπατήσεις στα μονοπάτια της γνώσης [...].
Η συγγραφή της γραπτής εργασίας είναι από τα ουσιαστικότερα στάδια του προγράμματος καθώς είναι η φάση εκείνη κατά την οποία οι καινούριες γνώσεις πρέπει να συνδυαστούν με τις παλαιότερές μας, με τις διδακτικές εμπειρίες και τους στόχους μας σε μια προσπάθεια να σχεδιάσουμε μαθήματα ή τμήματα μαθημάτων όσο το δυνατό πιο ενδιαφέροντα για τους μαθητές μας, αποβλέποντας πάντα στην κινητοποίηση της φαντασίας και της κριτικής σκέψης τους.
Το πρόγραμμα με εξέπληξε για τη σφαιρική προσέγγιση των κοχυλιών. Ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο και ανταποκρίθηκε σε όλες τις προσδοκίες μου.
Βιολέττα Σωτηροπούλου, νηπιαγωγός

 

Το υλικό ήταν καλογραμμένο, κατανοητό, με θαυμάσια παραθέματα. Μου προσέφερε άπειρες ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν σε πληθώρα γνωστικών αντικειμένων και με όλες τις ηλικίες των μαθητών μου. Ένα υλικό με διαθεματική και διαχρονική αξία.
[Το πρόγραμμα] σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Μπήκα στο πρόγραμμα με ελάχιστες γνώσεις για τον κόσμο των κοχυλιών και βγαίνω αποφασισμένη να συνεχίσω να τις εμπλουτίζω και στο μέλλον.
Ελένη Σπυρίδου, εκπαιδευτικός, αγγλικής φιλολογίας

 

Το πρόγραμμα ήταν πολύ σωστά σχεδιασμένο και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου. Δεν περίμενα να είχε τόσες πολλές πληροφορίες και γνώσεις γύρω από τα κοχύλια και γι' αυτό ενθουσιάστηκα. Είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα.
Ναυσικά-Μαρία Βλάσση, εκπαιδευτικός τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός (Γυμνάσιο)


O αριθμός των ασκήσεων ήταν ικανοποιητικός, οι ενδεικτικές απαντήσεις ήταν πολύ χρήσιμες και με βοήθησαν και οι ασκήσεις μαζί με τα παραδείγματα με διευκόλυναν αρκετά στη μελέτη [...]. Η συνεργασία με την καθηγήτρια ήταν πολύ εποικοδομητική, με βοήθησε πολύ, ήταν πολύ ευγενική και πάντα πρόθυμη και έτσι είχε δημιουργήσει ένα φιλικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ μας, που ήταν απαραίτητο. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη.
Νικολέτα Κορμά, καθηγήτρια μουσικής


Ο τρόπος οργάνωσης και παρουσίασης των στοιχείων, η σταδιακή σύνδεση των πληροφοριών με φάσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας απέδειξε, τουλάχιστον σε μένα, πως οποιοδήποτε θέμα- ακόμα και φαινομενικά πολύ ειδικής θεματολογίας- μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο διδακτικό εργαλείο [...]. Οι γνώσεις μου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σίγουρα μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες στη διδασκαλία αρκετών φιλολογικών μαθημάτων στο Λύκειο.
Βέρα Χριστάκη, φιλόλογος (Γενικό Λύκειο)

 

Ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον απ’ ότι περίμενα. Μου πρόσφερε πολλές ιδέες για την υλοποίησηεκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ευμορφία Επισκόπου, φυσικής αγωγής (Δημοτικό)


Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σχολική τάξη, οποιαδήποτε βαθμίδας τόσο του Δημοτικού σχολείου (Ευέλικτη Ζώνη) όσο του Γυμνασίου (Βιωματικές Δράσεις) και του Λυκείου (Ερευνητικές Εργασίες). Το πρόγραμμα είναι σωστά σχεδιασμένο και προσφέρει με κατανοητό τρόπο γνώσεις που εύκολα μπορούν να εφαρμοστούν από κάθε εκπαιδευτικό, κατά τη διδακτική διαδικασία, στο σημερινό πολυπολιτισμικό σχολείο, της διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης της γνώσης.
Γεώργιος Λεριάς, Δάσκαλος-Φυσικός
Διευθυντής 6ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Ρόδου


Οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και οι δραστηριότητες που προτάθηκαν ήταν ικανοποιητικές σε αριθμό και χρήσιμες οι απαντήσεις που δίνονται. Επίσης αποτέλεσαν κίνητρο για τη συνέχιση της εργασίας και πηγή ιδεών.
Παναγιώτα Νικήτα, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Ο αριθμός των ασκήσεων αυτοαξιολόγησης ήταν ικανοποιητικός, οι ενδεικτικές απαντήσεις ήταν χρήσιμες, η εκπόνησή τους με βοήθησε στην κατανόηση του υλικού και γενικότερα διευκόλυνε τη μελέτη μου. Άξιζε τον κόπο που το παρακολούθησα, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου, ήταν σωστά σχεδιασμένο.
Δέσποινα Παπαδοπούλου, δασκάλα

 

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει πλήθος από σχήματα, εικόνες, φωτογραφίες που αφορούν τα κοχύλια [...]. Η γραπτή εργασία ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και απαραίτητη για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες κατά την εκπόνησή της [...].
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τα κοχύλια των ελληνικών θαλασσών» ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προσδοκίες μου. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος έχω αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για τον κόσμο των κοχυλιών και των έμβιων συντρόφων τους και την εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα στις σχολικές τάξεις, ιδιαίτερα σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών θεμάτων, Αγωγής Υγείας) της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου και εργάζομαι ως μόνιμη δασκάλα.
Ειρήνη Ζερεμέ, Δασκάλα-Νηπιαγωγός
Δασκάλα 1ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Ρόδου

 

Συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές στη σύγχρονη εκπαίδευση

 

symmetoxikes cover

 

 

Το πρόγραμμα «Συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές στη σύγχρονη εκπαίδευση» στηρίζεται σε ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό, κατάλληλο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τίτλο «Συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές στη σύγχρονη εκπαίδευση». Οι συμμετέχοντες εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό λαμβάνουν και χρονοδιάγραμμα μελέτης. Επίσης έχουν διαρκή υποστήριξη από καθηγητές ειδικούς στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προϋπόθεση είναι η συγγραφή μίας γραπτής εργασίας. Χορηγείται αναλυτική βεβαίωση συμμετοχής.

 

Απευθύνεται
σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε διευθυντές σχολείων, σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε εργαζόμενους σε κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς που ασχολούνται με εκπαιδευτικά προγράμματα, σε φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και σε κάθε άτομο που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του.

 

Σκοπός
Οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις σύγχρονες συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές, να καταστούν ικανοί να τις εφαρμόζουν στην καθημερινή διδακτική πράξη και να αποδεχτούν ότι η χρήση αυτών των τεχνικών αποτελεί στοιχείο κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική μάθηση των μαθητών.  
Οι συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές είναι χρήσιμες σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες:

 • στην καθημερινή διδακτική πράξη
 • στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, την αγωγή υγείας,  τις πολιτιστικές δραστηριότητες, την τοπική ιστορία και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες
 • στην ευέλικτη ζώνη
 • στις βιωματικές δράσεις και στις ερευνητικές εργασίες (Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ)
 • στην εκπαίδευση ενηλίκων και στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση

Ενότητες του προγράμματος
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε ενότητες, όπου αναπτύσσονται 14 διδακτικές τεχνικές:
μελέτη περίπτωσης, καταιγισμός ιδεών (brain storming, brain sketching,  brain writing), δίλημμα, debate, ιστοριογραμμή (story line),  ερωτήσεις-απαντήσεις, χάρτης εννοιών, εργαστήριο για το μέλλον, περιβαλλοντικός έλεγχος, βιβλιογραφική έρευνα, επισκόπηση (survey), εισήγηση, συζήτηση, ιστορίες ζωής. Επιπλέον θα αναπτυχθούν επιμέρους τεχνικές που εντάσσονται σε αυτές τις 14 διδακτικές τεχνικές, όπως το «διαμάντι»,  storyboarding, laddering,  fishbone, κ.λπ.

 • Επίσης αναπτύσσονται θέματα, όπως:
 • Τι είναι «συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές» και ποια  η σημασία τους στη διδακτική πράξη;
 • Τι σημαίνει βιωματικές διδακτικές τεχνικές;
 • Ποια είναι η φιλοσοφία της διδασκαλίας σας; Πώς πιστεύετε ότι οι μαθητές σας μαθαίνουν;
 • Πώς μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά οι μαθητές στη διδασκαλία σας;
 • Γιατί οι μαθητές που διδάσκονται με συμβατικές μεθόδους συχνά αποτυγχάνουν να ενσωματώσουν τη νέα γνώση στις προηγούμενες αντιλήψεις τους και σπάνια σκέφτονται αξιοποιώντας όσα έμαθαν;
 • Ποιες τεχνικές είναι κατάλληλες σε διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες και γιατί;
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε διδακτικής τεχνικής;
 • Πώς «ζωντανεύει» η εισήγηση (η κλασική «παράδοση» του μαθήματος), ως διδακτική τεχνική;
 • Με ποια κριτήρια ο εκπαιδευτικός επιλέγει την κατάλληλη διδακτική τεχνική και με ποια κριτήρια συνδυάζει διδακτικές τεχνικές στη διδασκαλία του;
 • Εφαρμογή των διδακτικών τεχνικών στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Παραδείγματα και καλές πρακτικές από όλες τις βαθμίδες σε διάφορα μαθήματα

 

Απόψεις Συμμετεχόντων

[...] Ήδη προετοιμάζω κάθε εβδομάδα ένα μάθημά μου με βάση τις νέες τεχνικές που έμαθα και βλέπω ότι αρέσει πολύ στους μαθητές μου. Σε κάποια έχω καθιερώσει τεχνικές, όπως για παράδειγμα στην ιστορία τον εννοιολογικό χάρτη για να κρατώ το ενδιαφέρον των μαθητών, κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα βαρετής εισήγησής μου. [...] είναι από τα σεμινάρια που ήθελα να κάνω για να βελτιώσω τη διδασκαλία μου στην τάξη, όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για μένα μιας και κάθε χρόνο διδάσκουμε τα ίδια βιβλία, την ίδια ύλη και κάποια στιγμή γίνεται βαρετή ακόμη και για μας η ίδια η διδασκαλία μας!
[...] Πάρα πολύ ωραία η εμφάνιση [του εκπαιδευτικού υλικού], ευανάγνωστη και έξυπνη και πλούσια εικονογράφηση. Πολύ σημαντικό για όσους το διάβαζαν από τον υπολογιστή όπως εγώ. [...]
Σταυρούλα Γατή, Δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Παπαδιανίκων Λακωνίας

 

Η εμφάνιση του υλικού είναι αρκετά ελκυστική. Οι πινελιές του μπλε χρώματος, οι σκιαγραφήσεις και οι τονισμοί σημαντικών κειμένων με bold δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση και την επιθυμία να συνεχίσει κανείς το διάβασμα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Σ’ αυτό διευκόλυνε και η γραμματοσειρά, η επιλογή της οποίας ήταν ιδανική.
Το περιεχόμενο είναι ουσιαστικό και περιέχει χωρίς να φλυαρεί όλα όσα θάπρεπε κανείς εκπαιδευτικός να ξέρει για τις διδακτικές τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει στη διδασκαλία του [...] δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσες τεχνικές. [...] αναθεώρησα αρκετά πράγματα που είχα κατά νου, ενώ πλούτισα με νέες ιδέες τις διάφορες διδακτικές τεχνικές που εφαρμόζω στην τάξη.
Αναστάσιος Πάλλας, Φυσικός, Ρ/Η (Γυμνάσιο και Λύκειο), Διδάκτωρ Διδακτικής Φυσικών Επιστημών


Το πρόγραμμα «συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές στη σύγχρονη εκπαίδευση» ήταν σωστά σχεδιασμένο, εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο για τη διδασκαλία στην πράξη. Λίγα επιμορφωτικά προγράμματα σπουδών προσφέρουν εφαρμοσμένης παιδαγωγικής γνώσεις με παραδείγματα, εφαρμογές στην τάξη των θεωριών.
Νικόλαος Σταθόπουλος, μαθηματικός (Γενικό Λύκειο)

 

Η εμφάνιση του εκπαιδευτικού υλικού είναι ιδιαίτερα προσεγμένη. Προσελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη χωρίς να τον κουράζει. Το περιεχόμενο είναι επιστημονικά άρτιο, κατατοπιστικό, ιδιαίτερα προσεγμένο, γραμμένο με σαφήνεια και με τρόπο απολύτως κατανοητό. [...] Η γραπτή εργασία ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσω όσα διδάχτηκα και έμαθα από το πρόγραμμα, επομένως θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη. Κατά την εκπόνησή της μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναμελετήσω τις συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές που επέλεξα να χρησιμοποιήσω. [...] Πραγματικά, ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα να διαπιστώσω ότι το συγκεκριμένο υλικό μπορεί τόσο άμεσα να μου προσφέρει ιδέες για τη βελτίωση της διδασκαλίας μου και την καλύτερη προσέγγιση των αντικειμένων που διδάσκω.
Το πρόγραμμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό. Νιώθω πολύ τυχερή που το παρακολούθησα, γιατί μου έδωσε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να βελτιώσω τη διδασκαλία μου χρησιμοποιώντας τις συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές. Θα μπορώ, επιτέλους, να ξεφύγω από την εισήγηση και την ανία που αυτή δημιουργεί στους μαθητές. Σίγουρα άξιζε τον κόπο που το παρακολούθησα, γιατί ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους συναδέλφους.
Θεανώ Χαντζίδου, φιλόλογος (Γυμνάσιο)


[...] Η επικοινωνία μου με την επιβλέπουσα καθηγήτριά μου ήταν άψογη. Πάντα πρόθυμη να απαντήσει και να με βοηθήσει στην μελέτη μου οποιαδήποτε στιγμή και αν πήρα ακόμη και αν η ώρα ήταν πέρα του προβλεπόμενου. Άξιζε τον κόπο που το παρακολούθησα βέβαια ήταν κάτι που το περίμενα γιατί γνώριζα περίπου την ποιότητα του σεμιναρίου από το προηγούμενο σεμινάριο project στην εκπαίδευση.
Απόστολος Κουσουνιάς, φυσικής αγωγής (Γενικό Λύκειο)


Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό [...] σε κάθε σχολική τάξη, οποιαδήποτε βαθμίδας τόσο στο Δημοτικό σχολείο όσο και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Οι διδακτικές τεχνικές (η εισήγηση, οι ερωτήσεις, η συζήτηση, η μελέτη περίπτωσης, ο καταιγισμός ιδεών, η χαρτογράφηση εννοιών, το debate, το εργαστήριο για το μέλλον, η ιστοριογραμμή, η βιβλιογραφική έρευνα, η επισκόπηση, η μελέτη πεδίου και ο περιβαλλοντικός έλεγχος) χαρακτηρίζονται από καινοτομία και μπορούν να εφαρμοστούν από κάθε εκπαιδευτικό στο σημερινό πολυπολιτισμικό σχολείο, της διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης της γνώσης.
Γεώργιος Λεριάς, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντής 6ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Ρόδου.


Όλες οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης ήταν εξαιρετικά βοηθητικές στη μελέτη του υλικού, βρίσκονταν στα κομβικά σημεία κάθε κεφαλαίου και συνέβαλαν σημαντικά στην ομαλή αφομοίωση των πληροφοριών και την κατάκτηση των διδασκόμενων τεχνικών. Οι ενδεικτικές απαντήσεις ήταν απλώς κατευθυντήριες, καθόλου δεσμευτικές και άφηναν περιθώρια ευελιξίας στη διαχείριση κάθε δραστηριότητας.
[...] Η γραπτή εργασία βοήθησε στη συστηματοποίηση των συγκεντρωμένων γνώσεων όπως και στον (αυτο)έλεγχο του βαθμού αξιοποίησης και σωστής διαπλοκής των τεχνικών για τον ορθολογικό σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης διδασκαλίας.
[...] παρουσιάζει μια σειρά από επιπλέον τεχνικές που είναι χρήσιμες ως γνωστικό απόθεμα και μπορούν προσαρμοζόμενες στην εκπαιδευτική βαθμίδα, το γνωστικό επίπεδο και το ψυχολογικό προφίλ των εκπαιδευομένων να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο διδακτικό, εναλλακτικό εργαλείο. Θεωρώ ότι με βοήθησε αρκετά να εξασκηθώ στο να σχεδιάζω με πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστο τρόπο το μάθημά μου και να πετυχαίνω πιο άμεσα τους διδακτικούς στόχους μου.
Μαρία Κοντογεώργη, φιλόλογος (Γενικό Λύκειο)

 

Οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης με βοήθησαν στην κατανόηση των τεχνικών και η ύπαρξη των απαντήσεων επαλήθευσε σκέψεις και προβληματισμούς. Το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου και με ενδιαφέρον θα παρακολουθούσα και άλλες νέες συμμετοχικές τεχνικές στην εκπαίδευση.
Δήμητρα Αγγελοπούλου, μαθηματικός (Σχολείο Β’ Ευκαιρίας / ΣΔΕ)

 

Βρήκα πολύ χρήσιμη τη σύντομη παρουσίαση των θεωριών μάθησης και τη σύνδεσή τους με τις τεχνικές. Παράλληλα είμαι ευχαριστημένη που πλέον μπορώ να τις κατονομάζω, να γνωρίζω τα στάδια εξέλιξής τους και να πειραματίζομαι με αυτές. Το πρόγραμμα αυτό με βοήθησε να δώσω όνομα στις τεχνικές που ήδη χρησιμοποιώ, να γνωρίσω καινούργιες και να αισθάνομαι μεγαλύτερη σιγουριά ότι κατέχω τις απαιτούμενες γνώσεις για να τις εφαρμόσω.

Δέσποινα Αυγερινού, αγγλικής φιλολογίας (Γυμνάσιο)

 

Το υλικό είναι πηγή έμπνευσης και αλλαγής του παραδοσιακού τρόπου διδασκαλίας. Όταν το μελετήσαμε καταλάβαμε τα λάθη που κάνουμε σε κάθε μας διδασκαλία και μπήκαμε στη διαδικασία της συνεργασίας με τους μαθητές μας για τη γνώση. Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου γιατί βελτιώνει το έργο μου σαν εκπαιδευτικό. Μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στην τάξη ψάχνουμε να βρούμε κάτι καινούριο για να προσεγγίσουμε τους μαθητές μας, κάτι που υπάρχει σε αυτό το πρόγραμμα.
Κυβέλη Παπανικολάου, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε πρόγραμμα που παρέχεται εξ ολοκλήρου από απόσταση και ειλικρινά, έμεινα πλήρως ικανοποιημένη. Το γεγονός, ότι το εκπαιδευτικό υλικό είναι έτσι σχεδιασμένο και διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα ο εκπαιδευόμενος, να καθορίζει μόνος του τον τόπο, το χρόνο και το ρυθμό της μελέτης και μάθησής του, είναι άκρως διευκολυντικό.
Ιφιγένεια Κωβαίου, κοινωνιολόγος


Το πρόγραμμα προσφέρει πολλές δυνατότητες και έγκειται στη διάθεση του εκπαιδευόμενου να τις αξιοποιήσει. Παρόλα αυτά, ακόμα και για εκείνους που έχουν πολλές υποχρεώσεις προσφέρει τα απαραίτητα ερεθίσματα και εμπνέει τον ενθουσιασμό για περαιτέρω μελέτη και πειραματισμό.
Δημήτριος Παπανικολάου, θεολόγος


Ενδιαφέρον για όλους τους εκπαιδευτικούς, τους νεότερους αλλά και τους μεγαλύτερους, αλλά και για όλες τις ειδικότητες. Όλα όσα αναφέρονται μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε όλες τις τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Με βοήθησε να κατανοήσω ότι ήδη χρησιμοποιούσα κάποιες τεχνικές στη διδασκαλία μου αλλά και ότι μπορώ να τις εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο. Επίσης γνώρισα και άλλες τεχνικές που ευελπιστώ να χρησιμοποιήσω περισσότερο στο μέλλον για να βοηθήσω τα παιδιά να κερδίσουν ακόμα περισσότερα από τη διδασκαλία των αγγλικών. Ήταν σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που ο καθένας μπορούσε να προσαρμόσει το διάβασμά του στην καθημερινότητά του. Δεν ήταν «ξερές θεωρίες» αλλά κομμάτι από την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ήταν πολύ καλύτερο σε σχέση με άλλες επιμορφώσεις που έχω κάνει στο παρελθόν από άλλους φορείς.
Νεκταρία Μπατσάκη, αγγλικής φιλολογίας


Άξιζε, σαφώς, τον κόπο, γιατί, εκτός από νέες ιδέες και γνώσεις πάνω στις διδακτικές τεχνικές, η εφαρμογή αυτών στη σχολική πραγματικότητα απέδειξε την σπουδαιότητα τους, καθώς οι διδασκαλίες έγιναν πιο ελκυστικές και αποτελεσματικές.
Ρωξάνη Σγουρίδου, αισθητικός σε ΕΠΑΣ Μυτιλήνης


Απλό, σαφές, χωρίς τα συνήθη ρητορικά παραστρατήματα πολλών εγχειριδίων παιδαγωγικής. Με σαφή πρακτικό προσανατολισμό και πολλά παραδείγματα.
Σταμάτης Κεσόγλου, φιλόλογος

 

Με τη συγγραφή της εργασίας εμπεδώσαμε καλύτερα το διδακτικό υλικό, σκεφτήκαμε εναλλακτικές επιλογές ως προς τη διδασκαλία και διερευνήσαμε καλύτερα το γνωστικό αντικείμενο.
Ήταν ένα χρήσιμο επιμορφωτικό πρόγραμμα, μάθαμε αρκετά πράγματα, εντάξαμε τεχνικές σε γνώσεις που ήδη έχουμε, ο σχεδιασμός του ήταν κατάλληλος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η συμμετοχή μου σε αυτό ήταν εποικοδομητική.
Ειρήνη Παναγιωτακοπούλου, φιλόλογος


Με βοήθησε πάρα πολύ και θα αποτελεί στο εξής το βασικό μου βοήθημα για τον καθημερινό σχεδιασμό της διδασκαλίας μου. Επηρέασε και άλλαξε κατά πολύ την διδακτική μου στάση. Μου δημιούργησε αίσθημα ασφάλειας και διεύρυνε το πεδίο των γνώσεών μου. Αγνοούσα την ύπαρξη αρκετών διδακτικών τεχνικών [...]. Το πρόγραμμα είναι άριστο. Ειλικρινά τόνωσε την αυτοπεποίθησή μου και μόνο το γεγονός, ότι έχω στη διάθεσή μου τόσο υλικό για τις διδασκαλίες μου. Αρχικά, στόχος μου ήταν να εμπλακώ στη διαδικασία, να εμπλουτίσω τον τρόπο διδασκαλίας μου να βελτιώσω την ποιότητα των διδακτικών μου τεχνικών. Με τις συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές , επαναπροσδιόρισα τις απόψεις μου απέναντι στη διδακτική πράξη και την αποτελεσματική μάθηση, άλλαξα τρόπο σκέψης. Πραγματικά άξιζε τον κόπο!!!
Ιωάννα Σόφη, τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός


Ο αριθμός αλλά και η ποικιλία των ασκήσεων αυτοαξιολόγησης και των δραστηριοτήτων ήταν πολύ ικανοποιητικός και η εκπόνησή τους συνέβαλε πολύ στην κατανόηση της θεωρίας. Ιδιαίτερα βοηθητικές για μένα υπήρξαν και οι ενδεικτικές απαντήσεις στο τέλος των κεφαλαίων καθώς εκεί βρήκα ενδιαφέρουσες πρακτικές προτάσεις για τον τρόπο διδασκαλίας. Η επικοινωνία με την καθηγήτρια ήταν ζεστή και ουσιαστική. Η διάθεση της να χαλαρώσει τον καθηγητή, να τον βοηθήσει να χαρεί τη διαδικασία του σεμιναρίου και έτσι να κατακτήσει τις νέες πληροφορίες και γνώσεις προσμετράται, για μένα, στα πολύ θετικά αυτού του ταξιδιού. Η συγγραφή της γραπτής εργασίας ήταν ένα πολύ ουσιαστικό κομμάτι του προγράμματος καθώς έπρεπε να εφαρμόσουμε , να προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα και στις ανάγκες της δικής μας τάξης όλα όσα διαβάζαμε το προηγούμενο διάστημα [...] Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που παρακολούθησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι γνώσεις μου για το θέμα ήταν ελάχιστες όμως, οι δυνατότητες παρακολούθησης πολύωρων σεμιναρίων για μία μαμά τριών μικρών παιδιών είναι πολύ περιορισμένες. Ο σχεδιασμός του προγράμματος ανταποκρινόταν πλήρως στις δικές μου ανάγκες και δυνατότητες μελέτης και η τελική μου αίσθηση είναι ότι ξεπεράστηκαν και οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες μου. Προοπτικές για εντελώς διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας, πιο ενδιαφέροντες και ουσιαστικούς για τους μαθητές μου, ανοίγονται πια μπροστά μου..
Βέρα Χριστάκη, φιλόλογος


Η καθηγήτριά μου πήρε πρωτοβουλία κι επικοινώνησε η ίδια μαζί μου τηλεφωνικά. Με εξέπληξε πολύ θετικά και το ίδιο το γεγονός, αλλά και ο πολύ άνετος και φιλικός τρόπος της, καθώς και το ενδιαφέρον που έδειξε για την μέχρι τότε πορεία μου. Πάντως, σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, ένιωθα πως η καθηγήτρια είναι συνεχώς δίπλα μας και μας συμπαραστέκεται μέσα από τα e-mails που έστελνε τακτικότατα. Το πρόγραμμα άξιζε και με το παραπάνω. Κάποιες συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές τις χρησιμοποιούσα έτσι κι αλλιώς, γιατί από την πείρα μου έχω καταλάβει πως, αν δε συμμετέχουν οι μαθητές στη διδασκαλία με κάποιο τρόπο, όχι απλώς δε μαθαίνουν, αλλά δημιουργούν και προβλήματα και κακή διάθεση σε όλη την τάξη. Για κάποιες άλλες τεχνικές είχα ακούσει ή είχα διαβάσει ότι υπήρχαν και μερικές άλλες μου ήταν εντελώς άγνωστες. Με το πρόγραμμα αυτό εμπλούτισα τις τεχνικές που χρησιμοποιούσα και γνώρισα, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά, με πολλά παραδείγματα, που για καθηγήτρια θετικών επιστημών (Φυσικός) είναι απαραίτητα, πολλές, διαφορετικές τεχνικές που μπορούν να κάνουν τη διδασκαλία απόλαυση και χαρά για όλους τους συμμετέχοντες. Σας ευχαριστώ πολύ!
Αγαθονίκη Μαμζερίδου, φυσικός Ρ/Η

 

Για ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα ήταν όχι μόνο σωστά οργανωμένο αλλά και το υλικό ήταν τόσο ενδιαφέρον και έτσι δομημένο που να μπορεί ο εκπαιδευτικός να ανατρέξει σ’ αυτό όποτε χρειαστεί.
Μαρία Γαϊτάνου δασκάλα


Η εκπόνηση των ασκήσεων αυτοαξιολόγησης/δραστηριοτήτων με βοήθησε στην κατανόηση του υλικού και γενικότερα διευκόλυνε τη μελέτη μου. To εκπαιδευτικό υλικό είναι αρκετά ευανάγνωστο. Έχει γίνει χρήση χρωμάτων, συμβόλων και σχεδιαγραμμάτων για την πιο εύκολη κατανόηση του. Επίσης η δομή του σε υποενότητες που ξεκινούν από την γενική προσέγγιση της κάθε διδακτικής τεχνικής και συνεχίζει με την εφαρμογή της βοηθά στην πιο εύκολη κατανόηση και στην χρησιμότητα της κάθε τεχνικής. Η γραπτή εργασία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, διότι δίνει στους ασκούμενους την δυνατότητα να σχεδιάσουν ένα πλαίσιο διδασκαλίας κάνοντας χρήση των διδακτικών τεχνικών που διδαχθήκαν στο σεμινάριο. Το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου και σε συζητήσεις με συναδέλφους μου τους πρότεινα να το παρακολουθήσουν διότι θα τους βοηθήσει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου τους.
Θεοδώρα Παπαθανασίου, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Τεχνών

Το project στην εκπαίδευση

to project stin ekpaideysi

 

Το πρόγραμμα «Το Project στην εκπαίδευση» στηρίζεται σε ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, κατάλληλο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τίτλο «Η μέθοδος Project στην εκπαίδευση». Οι συμμετέχοντες εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό λαμβάνουν και χρονοδιάγραμμα μελέτης. Επίσης έχουν διαρκή υποστήριξη από καθηγητές ειδικούς στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προϋπόθεση είναι η συγγραφή μίας γραπτής εργασίας. Χορηγείται αναλυτική βεβαίωση συμμετοχής.

Απευθύνεται
σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε διευθυντές σχολείων, σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε εργαζόμενους σε κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς που ασχολούνται με εκπαιδευτικά προγράμματα, σε φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και σε κάθε άτομο που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του.


Σκοπός
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να αποδεχτούν οι εκπαιδευτικοί τη μέθοδο Project και παράλληλα να την απομυθοποιήσουν και να αποβάλλουν τυχόν φόβους και επιφυλάξεις για τη χρήση της ως τρόπου διδασκαλίας. Επίσης να καταστούν ικανοί να σχεδιάζουν και να υλοποιούν project με τους μαθητές τους καθώς επίσης και να αξιολογούν το project σε όλα τα στάδιά του:

 • στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, την αγωγή υγείας, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, την τοπική ιστορία και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες
 • στην ευέλικτη ζώνη
 • στις ερευνητικές εργασίες Γενικών Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ
 • στην εκπαίδευση ενηλίκων και στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση
 • στην καθημερινή διδακτική πράξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

 Ενότητες του προγράμματος

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε ενότητες, όπου αναπτύσσονται θέματα, όπως:

 • Τι είναι project. Διαφορετικοί τύποι project.
 • Το παιδαγωγικό project. Διασαφήνιση και χαρακτηριστικά. Σχεδιασμός project.
 • Ικανότητες του εκπαιδευτικού/εκπαιδευτή για το σχεδιασμό και την υλοποίηση project.
 • Project και ανάπτυξη του κριτικού στοχασμού.
 • Διαθεματικότητα, διεπιστημονικότητα και project. / Project και ομαδοσυνεργατική μάθηση.
 • Εκπαιδευτικές τεχνικές που πλαισιώνουν το project (π.χ. παιχνίδι ρόλων, debate κ.ά.).
 • Πώς και από ποιους επιλέγεται το θέμα του project; Πώς σχηματίζεται η ομάδα των μαθητών/εκπαιδευόμενων; Πώς ενεργοποιείται το ενδιαφέρον των μαθητών;
 • Τι σημαίνει βιωματική προσέγγιση και τι επικοινωνιακή διεργασία σε κάθε project.
 • Πώς και από ποιους επιλύονται τα προβλήματα που ανακύπτουν στη διάρκεια υλοποίησης;
 • Πηγές πληροφόρησης κατά την υλοποίηση ενός project.
 • Τοπική ιστορία με project (Μαθαίνω τον τόπο μου συμμετέχοντας σε project).
 • Υλοποίηση project από τους εκπαιδευόμενους. Αξιολόγηση του project.
 • Το project στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην Αγωγή Υγείας, στην Πολιτιστική Αγωγή, στη Μουσειακή Εκπαίδευση, στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό κ.λπ.
 • Το project στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Παραδείγματα και καλές πρακτικές.
 • Τα πλεονεκτήματα και τα όρια της μεθόδου project

 

Σχόλια Συμμετεχόντων

Το πρόγραμμα άξιζε τον κόπο που το παρακολούθησα τόσο για το αξιόλογο υλικό που παρείχε, όσο και για τη συνολική εμπειρία που μου πρόσφερε σαν πρόγραμμα εξ αποστάσεως. Πολύ καλά σχεδιασμένο, με χρονοδιάγραμμα βοηθητικό και άμεση στήριξη από την επιβλέπουσα καθηγήτριά μου.
Παρτσάλη Ελένη, νηπιαγωγός

[...] Η εκπόνηση των ασκήσεων αυτοαξιολόγησης/δραστηριοτήτων βοήθησε στην κατανόηση του υλικού και γενικότερα διευκόλυνε τη μελέτη μου. Νομίζω ότι άξιζε το κόπο. Έμαθα πράγματα καινούρια και κάποια που γνώριζα τα εμπέδωσα [...]
Πάλλης Χαράλαμπος, φυσικής αγωγής


Το εκπαιδευτικό υλικό πολύ φιλικό και εύληπτο σε ολόκληρο το μέγεθος του. Τέλεια δομή με κατανοητά κεφάλαια, τα οποία μου έκαναν σαφές το πώς πρέπει να εργάζομαι για οποιοδήποτε project εκπονήσω στο μέλλον [....] Πραγματικά άξιζε τον κόπο ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πρώτον γιατί δε με κούρασε καθόλου τηρώντας,
το πολύ σωστά οργανωμένο χρονοδιάγραμμα και κατά δεύτερον λόγω του εξαιρετικού υλικού που το πλαισίωνε. Απομυθοποιήθηκε εντελώς η μέθοδος project στα μάτια μου και από εδώ και στο εξής θα είμαι σε θέση να εκπονώ αποτελεσματικότερα και σωστά οργανωμένα projects.
Νικόλαος Βιντζηλαίος, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το υλικό είναι πλήρες και κατατοπιστικό. Δίνει ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα του προγράμματος. Είναι πολύ σημαντικό ότι χρησιμοποιεί πολλά παραδείγματα αλλά και καλύπτει όλο το θεωρητικό πλαίσιο της μεθόδου. Ο τρόπος που είναι δομημένο θυμίζει την ίδια τη μέθοδο με απλοποιημένο τρόπο [..] Το πρόγραμμα ήταν ότι χρειαζόμουν για να ολοκληρώσω τις διάσπαρτες γνώσεις που είχα. Ολοκληρώθηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα και μου έδωσε πλήρη εικόνα για το project [...]
Αθανασία Σταυροπούλου, φιλόλογος

Το υλικό ήταν άψογα δομημένο, με διαβάθμιση και σε οδηγούσε βήμα-βήμα στην κατανόηση και φιλοσοφία του project. Είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει πολύ όποιον αποφασίσει να εμπλακεί με τη μέθοδο project. Θεωρώ πως όποιοι θέλουν να εργασθούν με τη μέθοδοproject καλό είναι να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα. Επικοινωνούσα τηλεφωνικά με την καθηγήτριά μου γιατί πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας έχει μεγαλύτερη αμεσότητα. Η συνεργασία υπήρξε σε όλα τα επίπεδα άψογη. Μου έλυνε απορίες, με καθοδηγούσε και με παρότρυνε με τον τρόπο της να συνεχίσω και να βρίσκω λύσεις σε προβλήματα που με απασχολούσαν . Η γραπτή εργασία υπήρξε η απόδειξη ότι κατανόησα το περιεχόμενο τη θεωρίας. Είναι το εργαλείο και ο οδηγός για μελλοντικές εργασίες .
Πιστεύω ότι είναι μια μέθοδος για να διδάσκουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα διδασκαλίας και να μπούμε σε ενέργειες μεγαλύτερης αυτενέργειας των μαθητών Να προσεγγίσουμε τη μάθηση μέσα από άλλα μονοπάτια, που ίσως βελτιώσουν τη σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών.
Δέσποινα Ιωαννίδου, φυσικής αγωγής 


Το υλικό ήταν πολύ καλά δομημένο και αυτό με διευκόλυνε πάρα πολύ στην κατανόηση και στην εμπέδωση των καινούριων γνώσεων. Είναι γεγονός ότι με το ένστικτο και με την εμπειρία κάποια πράγματα τα είχα ήδη σκεφτεί και εφαρμόσει με τους μαθητές μου. Όμως, με τη μελέτη του σχετικού υλικού μπόρεσα να τα οργανώσω καλύτερα στο μυαλό μου, να τα κατηγοριοποιήσω και να απαλλαγώ από το άγχος του τελικού αποτελέσματος αφού κατάλαβα ότι στη συγκεκριμένη μέθοδο μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος μάθησης παρά το τελικό αποτέλεσμα […]. Νομίζω ότι τελικά άξιζε τον κόπο που το παρακολούθησα παρόλο που στην αρχή ήμουν κάπως επιφυλακτική. Μου έδωσε τη σιγουριά και την ασφάλεια ότι, παρόλες τις δυσκολίες, κυρίως πρακτικές, που συναντώ στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα, είμαι σε θέση να φέρω σε πέρας με τους μαθητές ένα project, που τουλάχιστον σε μερικούς θα ανοίξει νέους δρόμους στη κατάκτηση της γνώσης και θα τους απαγκιστρώσει από τη στείρα αποστήθιση του ελληνικού σχολείου [...].
Χειρδάρη Σουζάνα, φιλόλογος

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με βοήθησε πολύ στην ενασχόληση μου με τα σχέδια εργασίας και στην υλοποίηση τους μέσα στην τάξη. Το υλικό, είναι βέβαιο ότι θα το κρατήσω και θα ανατρέχω σε αυτό για οποιαδήποτε δυσκολία μου, αφού είναι πλήρως κατατοπιστικό. Άξιζε τον κόπο σίγουρα και θα χαρώ πολύ να ξανασυμμετάσχω σε κάτι ανάλογο [...]. 

Σταυρούλα Σάμπαλη, πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι καλογραμμένο και πλήρως κατατοπιστικό [..]. Με βοήθησε να δω, ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών σε αυτή την διαδικασία, ποιες διδακτικές τεχνικές μπορώ να χρησιμοποιήσω και πως μπορώ να σχεδιάσω ένα project. Δεν χρειάστηκε να επικοινωνήσω μέχρι τώρα με την καθηγήτρια μου, γιατί το υλικό που είχα στη διάθεση μου είναι καλογραμμένο και αναλυτικό. Επίσης οι ενδεικτικές απαντήσεις στις δραστηριότητες και στις
ασκήσεις αυτοαξιολόγησης ήταν πλήρως κατατοπιστικές και διαλεύκαναν κάθε απορία που μπορεί να προέκυπτε κατά την συγγραφή των απαντήσεων από μένα. Τέλος οι οδηγίες που μου εστάλησαν για την συγγραφή της εργασίας από την καθηγήτρια μου ήταν σαφής και με καθοδηγούσαν πλήρως βήμα, βήμα για το τι πρέπει να κάνω.
[...] Δεν έχω μετανιώσει στο ελάχιστο για την επιλογή μου να παρακολουθήσω το πρόγραμμα αυτό. Ήταν σωστά σχεδιασμένο και ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου. Μου έδωσε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσω να αναλάβω και εγώ ένα project στο σχολείο μου με τους μαθητές μου.
Νατάσα Λύρη, μαθηματικός

Άξιζε τον κόπο και φάνηκε ανώτερο των προσδοκιών μου.Το εκπαιδευτικό υλικό είναι ευχάριστο, διαβάζεται άνετα, εντοπίζονται εύκολα τα κύρια σημεία, ευκρινή τα σημεία δραστηριοτήτων ή ασκήσεων, γενικά με μορφοποίηση ιδανική για τον αναγνώστη που μελετά μακριά από τον εκπαιδευτή του.
Ελένη Γ. Παλούμπα, χημικός

Η γραπτή εργασία [...] είναι πολύ σημαντική και αποδίδει τεράστια οφέλη όσον αφορά στο γνωστικό και εμπειρικό επίπεδο του εκπαιδευτικού που θα το πραγματοποιήσει γιατί καλείται να ερμηνεύσει, να καταγράψει και εφαρμόσει στην εκπαιδευτική διαδικασία της καθημερινότητάς του τη θεωρητική γνώση που αποκόμισε από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό [...] Η συνεργασία μου με την καθηγήτριά μου ήταν εξαιρετική. Το ενδιαφέρον της ήταν πάντα εμφανές και ενεργό και οι απαντήσεις της σε απορίες μου μέσω e-mailάμεσες και σαφείς, μου έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά στην εκπόνηση της εργασίας μου αλλά και στον επιπλέον χρόνο που χρειαζόμουν. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση για την παρακολούθηση από απόσταση του προγράμματος «Το project στην εκπαίδευση» πιστεύω ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη συνέχισή του. Το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου [...]
Παπαθεοδώρου Ηλιάνα, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - αποσπασμένη στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον Τομέα της Γλώσσας

Το εκπαιδευτικό υλικό ήταν σωστά δομημένο με σαφείς στόχους που αμέσως έκαναν τον επιμορφούμενο να το κατανοήσει. Χρησιμοποιούσε παραδείγματα, τα οποία ήταν πολύ σημαντικά για την επεξήγηση των εννοιών. Όλες οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης οι δραστηριότητες και οι απαντήσεις ήταν χρήσιμες. Με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα την έννοια του project και με διευκόλυναν στη μελέτη μου. Η συνεργασία μου με τον καθηγητή μου ήταν άψογη. Πάντα με παρότρυνε να συνεχίσω τη μελέτη μου και αν χρειαστώ βοήθεια να μη διστάσω να επικοινωνήσω μαζί του. Η γραπτή εργασία θεωρώ ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος γιατί μέσα από την τριβή αυτή κατανόησα ακόμη περισσότερο την έννοια του project και το είδα από την πρακτική πλευρά. Δεν συνάντησα κάποια δυσκολία. Θεωρώ ότι άξιζε τον κόπο που παρακολούθησα το πρόγραμμα αυτό και ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου.
Όλγα, Παΐζη, φιλόλογος

[...] Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και μελέτες περιπτώσεων που διευκολύνουν την μελέτης της ύλης και καθιστούν την μελέτη ελκυστική [...] Αξιόλογο πρόγραμμα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία και να βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της έχει σαφείς στόχους είναι σύγχρονο και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών τις ανάγκες των εκπαιδευτικών συστημάτων και τα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας

Σοφία Βουλμέ, ΤΕ119 Κομμωτικής

Η χρησιμότητα της γραπτής εργασίας είναι δεδομένη, αφού στην πράξη είναι μια σημαντική εξάσκηση διαπίστωσης της κατανόησης και εμπέδωσης της νέας γνώσης. Επίσης μου δόθηκε η δυνατότητα μέσω της συγκεκριμένης εργασίας να κατανοήσω βαθύτερα τα στάδια που ακολουθούσα όσα χρόνια πραγματοποιώ προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης [...] Ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό πρόγραμμα με σωστή σχεδίαση, χρονική διάρκεια που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις εργαζομένων εκπαιδευτικών και υλικό κατανεμημένο σε κεφάλαια με δυνατότητα πρακτικών ασκήσεων [...]
Τσουκιά Σπυριδούλα, κοινωνιολόγος

Οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και οι δραστηριότητες ήταν ικανοποιητικές [...] με βοήθησαν αφάνταστα, γιατί μπόρεσα να ελέγξω η ίδια το βαθμό κατανόησης των όσων κάθε φορά μελετούσα. Οι ενδεικτικές απαντήσεις αναπλήρωσαν την απουσία της ζωντανής διδασκαλίας [...] Το εκπαιδευτικό υλικό ήταν κατανοητό και είχε πολλά παραδείγματα [...]. Διαβάζεται με άνεση και ξεκούραστα ενώ προσφέρει θεωρητική εμβάθυνση, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Θεωρώ την εκπόνηση γραπτής εργασίας αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος. Η συγγραφή της με βοήθησε να ελέγξω συνολικά τη θεωρητική κατάρτισή μου, με έφερε αντιμέτωπη με τον εαυτό και τις προσδοκίες μου και με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι πράγματι ένα Project είναι ανοιχτό σε κάθε νέα πρόταση. Η συμμετοχή μου στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Το project στην εκπαίδευση» [...] με βοήθησε να αναγνωρίσω ελλείψεις, να διώξω τους φόβους μου και να επιλύσω αρκετά από τα προβλήματα που συναντάμε στις πραγματικές συνθήκες του σχολείου. Επιπλέον, συνειδητοποίησα ότι η λογική του σχεδίου project μπορεί να συνοδεύσει πολλές πτυχές της καθημερινής διδασκαλίας. Είμαι τόσο ικανοποιημένη που θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε κάθε συνάδελφο.
Δέσποινα Φορτσερά, φιλόλογος


Όλο το εκπαιδευτικό υλικό ήταν επεξηγηματικό, κατατοπιστικό, αναλυτικό, χωρίς να αφήνει ακάλυπτες κάποιες εκδοχές του θέματος. Όλες οι δραστηριότητες και οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης ήταν χρήσιμες και ιδιαίτερα βοηθητικές για την κατανόηση του υλικού. Με αυτό τον τρόπο συνδυάστηκε η θεωρία με την πράξη μια και μπορούσες να ελέγξεις τις γνώσεις σου. […]. Πραγματικά είναι από τις λίγες φορές που αισθάνομαι τόσο ικανοποιημένη από τη συμμετοχή μου σε ένα πρόγραμμα […]. Πριν την παρακολούθησή του δε γνώριζα τι είναι η μέθοδος project, πώς εφαρμόζεται. Θεωρούσα πώς δεν υπήρχε περίπτωση να την εφαρμόσω μια και ήμουν εντελώς αδαής. Τώρα πλέον θεωρώ ότι μπορώ να εφαρμόσω τη μέθοδο project σε μια σχολική τάξη […]αλλά και πως θα έχω πολύτιμο σύμμαχο το υλικό που κρατώ στα χέρια μου.

Ψύκου Κατερίνα, φιλόλογος

Ο αριθμός των ασκήσεων αυτοαξιολόγησης και των δραστηριοτήτων ήταν ικανοποιητικός, οι ενδεικτικές απαντήσεις ήταν χρήσιμες, η εκπόνηση των ασκήσεων με βοήθησε στην κατανόηση του υλικού και γενικότερα με διευκόλυνε στη μελέτη [...] Η γραπτή εργασία λειτούργησε σαν μεγάλη σε έκταση άσκηση εμπέδωσης και αυτοαξιολόγησης [...] 

Φωτεινή Μαλαγάρη, δασκάλα

Το εκπαιδευτικό υλικό κατανοητό με πολλά παραδείγματα, ασκήσεις και δραστηριότητες που βοηθούσαν να εμπεδώσεις ευκολότερα αυτό που διάβαζες. Η ενασχόλησή μου με τη μελέτη του βιβλίου ήταν πολύ ευχάριστη. Οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης ήταν ικανοποιητικές δεν συνάντησα καμία δυσκολία αντίθετα με βοήθησαν στην οργάνωση του δικού μου πρότζεκτ.[...]. Η θεωρία συνδυαζόταν με τις ασκήσεις και δραστηριότητες και γενικά ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου.
Ελένη Πουλάκη, πολιτικών επιστημών

Το εκπαιδευτικό υλικό ήταν πολύ καλό . Με βοήθησε να ξεδιαλύνω πολλές απορίες μου για την ερευνητική εργασία, να οργανώσω εύκολα τη δική μου εργασία, αλλά και να αξιοποιήσω πολλά αξιόλογα στοιχεία ευρύτερα στην εκπαιδευτική μου τακτική. [Η καθηγήτριά μου] απαντούσε άμεσα στα e mail που τις έστειλα, ήταν πρόθυμη σε κάθε βοήθεια και ενθαρρυντική στα σχόλια της, γεγονός που προσωπικά μου άφησε θετικές εντυπώσεις από τη συνεργασία μας. Βασική μου επιδίωξη ήταν να αισθανθώ επαρκώς καταρτισμένη για το project στο νέο Λύκειο. Το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου και αισθάνομαι ότι με κατέστησε έτοιμη να αναλάβω μια υποχρεωτική ερευνητική εργασία στο Λύκειο.

A.K., φιλόλογος


Το εκπαιδευτικό υλικό ήταν κατανοητό, με πάρα πολλά παραδείγματα και μελέτες περίπτωσης, ξεκούραστο στο διάβασμά του, ενδιαφέρον και με θεωρητική εμβάθυνση όπου ήταν αναγκαίο, το θεωρώ πλήρες. Οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης ήταν αρκετές ως προς το πλήθος τους και την έκταση της ύλης, οι απαντήσεις τους σε μεγάλο βαθμό αναπλήρωσαν την απουσία της δια ζώσης διδασκαλίας και άρα είναι πολύ χρήσιμες. Η συνεργασία μου με την καθηγήτριά μου ήταν άριστη και την ευχαριστώ πολύ. [...] Θεωρώ την ύπαρξη της γραπτής εργασίας απαραίτητη και αναντικατάστατο μέρος για το επιμορφωτικό πρόγραμμα. Οι γνώσεις μου μετά την παρακολούθηση του προγράμματος είναι ασύγκριτα περισσότερες σε σχέση με πριν για τη μέθοδο project. Έμαθα πολλά θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα και σε άλλους συναδέλφους μου.
Σταθόπουλος Νικόλαος, μαθηματικός

[...] Το ύφος του εκπαιδευτικού υλικού το οποίο είναι κατανοητό , επεξηγηματικό, περιεκτικό, χωρίς κουραστικές επαναλήψεις, σε συνδυασμό με τα πολλά παραδείγματα, τις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και τις δραστηριότητες με βοήθησαν να εξοικειωθώ με τη μέθοδο project, να γνωρίσω τα χαρακτηριστικά της, να την απομυθοποιήσω και να ξεπεράσω δισταγμούς που με εμπόδιζαν έως τώρα να τη χρησιμοποιήσω ως τρόπο διδασκαλίας [...] νιώθω ότι είμαι σε θέση από την επόμενη σχολική χρονιά να διδάξω σύμφωνα με τις αρχές της.
Γ. Ψ., γεωπόνος

Το εκπαιδευτικό υλικό ήταν λεπτομερές και κατατοπιστικό. Πλήρες σε έννοιες και ευκολοδιάβαστο [...] Oι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης υπεραρκετές για την κατανόηση και την εμπέδωση των εννοιών. [...] Η τελική εργασία πολύ καλή σαν διαδικασία. Μου έδωσε την ευκαιρία να βάλω τη θεωρία σε σειρά και σε πρακτική εφαρμογή [...]. Το πρόγραμμα «Το project στην εκπαίδευση» ήταν πάρα πολύ καλό και χρήσιμο για όποιον θέλει ν’ ασχοληθεί με το θέμα. Ακόμη και αν εμπειρικά κάποιος έχει κάποια γνώση ή σχέση με το αντικείμενο, του δίνει την ευκαιρία να ταξινομήσει και να εμπλουτίσει τις θεωρητικές του γνώσεις [...]
Παναγιώτης Τσολάκης, φυσικός

Εγώ δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με το project στην εκπαίδευση και οφείλω να ομολογήσω πως ήταν κάτι που με προβλημάτιζε και με άγχωνε. Το πρόβλημα ήταν πώς οργανώνεται μία τέτοια εργασία, ποια βήματα ακολουθούμε, ποιες αρχές τηρούμε [...]. Οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και οι δραστηριότητες ήταν εξαιρετικά χρήσιμες γιατί με βοήθησαν να κατανοήσω το θεωρητικό κομμάτι και να διαπιστώσω αδυναμίες και απορίες. Η γραπτή εργασία ήταν μια εξαιρετική άσκηση [...] δε θα πω ότι ήταν μια εύκολη διαδικασία αλλά η εκπόνησή της με βοήθησε να διώξω πολλούς από τους φόβους μου, να πάρω θάρρος [...] και να κατανοήσω [το project]. Η καθηγήτριά μας ήταν πάντα δίπλα μας ανθρώπινη, φιλική, με διάθεση πάντα να προσφέρει τη βοήθειά της και να μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας. [...]. Αναμφισβήτητα άξιζε τον κόπο η παρακολούθηση του προγράμματος, ήταν οργανωμένο με σαφείς και ξεκάθαρους προσανατολισμούς.

Αντιγόνη Καψιμάλη, φιλόλογος

[...] Μετά από την παρακολούθηση του προγράμματος, θεωρώ ότι απομυθοποίησα αρκετά από τα σημεία του project που έκρινα ως δύσκολα, νιώθω ότι έχω αποκτήσει κατάρτιση και ότι έχω ένα αξιόλογο βοήθημα, για να μπορέσω να εκπονήσω ένα ολοκληρωμένο μελλοντικό project. [...]
Χριστίνα Νικολοπούλου, φιλόλογος

Το εκπαιδευτικό υλικό καλογραμμένο, δομημένο και πρώτα απ’ όλα ευανάγνωστο. Και ήταν η πρώτη φορά που είδα να αναφέρονται και οι περιορισμοί του project! Το πρόγραμμα άξιζε τον κόπο και ήδη το έχω προτείνει σε συναδέλφους. 

Ιωάννα Βασιλειάδου, αγγλικής φιλολογίας

Το υλικό ήταν κατατοπιστικό, πολύ σωστά σχεδιασμένο, σαφέστατο και ευκολοδιάβαστο. Είχε σειρά και οδηγούσε πολύ απλά αλλά και με ουσία στο θέμα. Το διέκρινε η σαφήνεια και η μεθοδικότητα. Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή κουραστικό αλλά κύλαγε πολύ εύκολα. Οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης ήταν πολύ χρήσιμες και ιδιαίτερα βοηθητικές για την κατανόηση του υλικού [...] Είχα επίσης πολύ καλή επικοινωνία με την καθηγήτριά μου. Τελικά το πρόγραμμα άξιζε τον κόπο αν και είχα κάποιους δισταγμούς στην αρχή. [...] φυσικά το έχω ήδη συστήσει σε συναδέλφους και θα το προτείνω και σε άλλους.
Σοφία Βασιλοπούλου, νηπιαγωγός

Το εκπαιδευτικό υλικό ήταν αξιόλογο, αποσαφήνιζε τις έννοιες με βατή γλώσσα και ύφος χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Ήταν κατατοπιστικό, με πολλαπλά παραδείγματα που βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση της έννοιας […] Το ύφος, η γλώσσα, η δομή και τα παραδείγματα βοηθούσαν στην πλήρη και εύκολη κατανόηση του κειμένου, γεγονός πολύ σημαντικό σε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επιπλέον, προσέγγιζε την έννοια του project από όλες τις πλευρές, χωρίς να αφήνει νοηματικά κενά. [...]. Η καθηγήτρια ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμη και προσεγγίσιμη. Η συνεργασία μαζί της ήταν άψογη. Το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στις  προσδοκίες μου καθώς μου προσέφερε καινούριες ιδέες που μπορώ να υλοποιήσω μέσα στη σχολική τάξη [...].
Ελένη Σπυριδοπούλου, δασκάλα

[...]. Ομολογουμένως, οι αρχικές μου ανησυχίες για το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα αυξημένες γιατί δεν είχα συμμετάσχει ξανά σε ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα. Δεν ήξερα αν είναι κάτι έγκυρο που αξίζει να το παρακολουθήσεις. Με το που παρέλαβα το υλικό, ενθουσιάστηκα από τη δομή του και από το γεγονός ότι μπορώ άνετα να το δουλεύω μόνη μου και όποτε θέλω, τηρώντας βέβαια το χρονοδιάγραμμα. Είχε έναν ευέλικτο σχεδιασμό που αιτιολογεί και ότι είναι εξ αποστάσεως.
Κωνσταντίνα Κοκμοτού, δασκάλα

[...] Μου άρεσε πάρα πολύ. Άξιζε να το παρακολουθήσω, διότι: 1)Μου έδωσε εφόδια σε κάτι πρωτόγνωρο, 2)Μου ξεκαθάρισε περί τίνος πρόκειται, 3)Η γνώση αποκτήθηκε με έναν πολύ ωραίο τρόπο, 4)Η τιμή απόκτησης της γνώσης ήταν λογική και 5)Έκανα κάτι διαφορετικό [...]
Δροσούλα Μπατσαρά, μαθηματικός

Το εκπαιδευτικό υλικό ήταν καλογραμμένο, απόλυτα κατανοητό, επαρκώς επεξηγηματικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Όλες οι ασκήσεις υπήρξαν ιδιαίτερα βοηθητικές, ιδιαίτερα οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης στην κατανόηση του υλικού και στην επίλυση των αποριών που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η συνεργασία με την καθηγήτριά μας υπήρξε άψογη, απάντησε άμεσα και απολύτως κατατοπιστικά σε κάθε απορία μου. Είμαι απολύτως ευχαριστημένη. Θα πρότεινα το πρόγραμμα ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.

Κουφόγλου Μαρία, γαλλικής φιλολογίας

Η συνεργασία μου με την καθηγήτριά μου ήταν άψογη. Από τη μεριά της υπήρξε συνεχής ενημέρωση, καθοδήγηση και βέβαια ενθάρρυνση. Ανταποκρίθηκε άμεσα σε κάθε κάλεσμα και μου έλυσε όλες τις απορίες. Το πρόγραμμα « Tο project στην εκπαίδευση» ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου. Ο σχεδιασμός όλου του προγράμματος με βοήθησε πολύ, όχι μόνο για την εκπόνηση της εργασίας μου, αλλά και στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη στο σχολείο μου.
Αναστασία Καϊσίδου, κοινωνιολόγος

Αν και έχω μεγάλη πείρα από το μάθημα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο και Λύκειο, ένα μάθημα που οι στόχοι και η δομή του ταιριάζουν απόλυτα στη φιλοσοφία και στους στόχους του μαθήματος των Ερευνητικών Εργασιών στην Α’ Λυκείου, το διάβασμα του εκπαιδευτικού υλικού μου άνοιξε νέες προοπτικές και ορίζοντες. Πιστεύω ότι με βοήθησε πολύ και σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω στην ενδοσχολική επιμόρφωση που θα διοργανώσω για τη διδασκαλία του μαθήματος από τη νέα σχολική χρονιά. Η καθηγήτρια μου άψογη και πάντα πρόθυμη να βοηθήσει [...]
Πάλλας Αναστάσιος, φυσικός

Το εκπαιδευτικό υλικό χαρακτηρίζεται από σαφήνεια, πολύ καλή δομή και πολυμορφικότητα (ασκήσεις αυτοαξιολόγησης/ δραστηριότητες). [...]. Η καθηγήτριά μου θεωρώ ότι δεν είναι τυπικά και μόνο μία καθηγήτρια Σύμβουλος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά μία πραγματική Καθηγήτρια Σύμβουλος, με όλη τη σημασία της λέξης. Μακάρι όλοι όσοι διδάσκουν με την μέθοδο της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Ευχαριστήθηκα πάρα πολύ που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα. έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένη από το γραπτό υλικό, μου άρεσε και με βοήθησε η εκπόνηση της γραπτής εργασίας και έμεινα κατενθουσιασμένη με την καθηγήτριά μου. Θα το συστήσω ανεπιφύλακτα στους συναδέλφους μου σε περίπτωση που επαναληφθεί.

Πανουργιά Γεωργία, κοινωνιολόγος

 

Είμαι πολύ ευχαριστημένη που το παρακολούθησα [...]. Είχα άγνοια για πολλά από αυτά και πήρα ιδέες για πολλά θέματα. Η οργάνωση ήταν τέλεια, όπως και ο σχεδιασμός.

Δασκαλοπούλου Χριστίνα, φιλόλογος

 

Δήλωσα συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό με σκοπό να μάθω περισσότερα για το Project, έτσι ώστε να γίνω καλύτερη ως δασκάλα και με καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα για τους μαθητές μου.

Νιώθω απόλυτα δικαιωμένη για την απόφασή μου να πάρω μέρος σ’ αυτό το πρόγραμμα κι είμαι σίγουρη ότι τελειώνοντας θα αισθάνομαι μέσα στην τάξη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα έχω καλύτερη επικοινωνία με τους μαθητές μου. Πραγματικά άξιζε ο χρόνος που αφιέρωσα και τολμώ να πω ότι έμαθα περισσότερα από ό,τι περίμενα. Για μένα άλλαξε η οπτική που αντιμετώπιζα την εκπαιδευτική διαδικασία κι αυτό με χαροποιεί πολύ και με γεμίζει σιγουριά!      

Νάτση Πολύμνια, δασκάλα

 

Η συνεργασία μου με την καθηγήτρια ήταν άψογη και την ευχαριστώ πολύ γιατί πολλές φορές που της έστειλα μου απαντούσε άμεσα και οι απαντήσεις της με βοήθησαν πολύ! Το πρόγραμμα που παρακολούθησα θεωρώ πως ήταν πολύ καλό και με βοήθησε πάρα πολύ και μάλιστα θα μου φανεί και πολύ χρήσιμο μέσα στην τάξη. Πιστεύω πως η δομή του ήταν σωστή και ναι ανταποκρινόταν στις προσδοκίες μου και ίσως και σε κάποια σημεία τις ξεπέρασε!

Τσάρου Παρασκευή-Χριστίνα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

 

Ελκυστική η εμφάνισή του εκπαιδευτικού υλικού και σε κάποια σημεία ευρηματική.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικό και επιστημονικά ενημερωμένο με κατευθύνσεις και εφαρμογές απόλυτα ρεαλιστικές για τα ελληνικά δεδομένα. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και αυτό οφείλεται στο σωστά οργανωμένο, ξεκούραστο, αλλά  και επιστημονικά άρτιο υλικό του, στη συνέπεια των υπευθύνων και την ψυχολογική υποστήριξη που παρέχουν. Θεωρώ ότι με την κατάρτιση που απέκτησα μπορώ να αναλάβω και να υλοποιήσω μία ανάλογη εκπαιδευτική διαδικασία.

Πουλιάκη Ευγενία, φιλόλογος

 

Υψηλή χρησιμότητα και δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του υλικού [...]. Ήταν πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, ξεκαθάρισα πολλά σημεία που δεν γνώριζα καλά για το project.

Θεοδώρα Καρυπίδου, δασκάλα

 

Σχετικά με τις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και τις δραστηριότητες θεωρώ ότι και ο αριθμός τους ήταν ικανοποιητικός και οι ενδεικτικές απαντήσεις ήταν χρήσιμες. Επίσης νομίζω ότι η εμπλοκή μου σε αυτές με βοήθησε πολύ στην κατανόηση του υλικού [...]. Η εμφάνιση του εκπαιδευτικού υλικού ήταν άριστη και μάλιστα η χρήση εικόνων, σχεδιαγραμμάτων σκίτσων και παραθεμάτων την έκαναν πιο ευχάριστη στη μελέτη του [...]. Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρακολούθησα το πρόγραμμα «Το projectστην εκπαίδευση», γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσω στην ουσία του τον σχεδιασμό και τη μεθοδολογία υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος.

Παναγιώτα Βγενοπούλου, δασκάλα

 

 

Το περιεχόμενο είναι άρτια δομημένο και αρχίζοντας από τις πιο απλές έννοιες και παραδείγματα, προχωράει σταδιακά σε λεπτομέρειες της μεθόδου, βοηθώντας ακόμη και κάποιον που δεν γνωρίζει τη μέθοδο project, να την καταλάβει.

Η ποικιλία των θεμάτων projectπου παρουσιάζονται στα παραδείγματα βοηθούν να καταλάβουμε το μεγάλο εύρος των θεμάτων που επιδέχονται αυτή τη μέθοδο μάθησης. Η εκπόνηση των ασκήσεων αυτοαξιολόγησης/δραστηριοτήτων με βοήθησε στην κατανόηση του υλικού και στην πραγματοποίηση της τελικής εργασίας.

Η απλή εμφάνιση του εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και ο τονισμός κάποιων καίριων σημείων (με κουκίδες και χρωματιστό πλαίσιο κειμένου) καθιστούν τη μελέτη ευχάριστη χωρίς δυσκολίες.

Πραγματικά άξιζε τον κόπο. Παρά τους ενδοιασμούς μου για ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως, το περιεχόμενο ήταν τέλεια οργανωμένο και το χρονοδιάγραμμα διευκόλυνε πολύ τη μελέτη μου. Δεν με κούρασε ούτε μια στιγμή. Με έκανε να κατανοήσω πλήρως τη μέθοδο project και να μη διστάζω να τη χρησιμοποιήσω.

Κουτσού Όλγα, φυσικός

 

Για μένα ειδικά που δεν είχα ξανακάνει Projectστο σχολείο η συγκεκριμένη εργασία ήταν πολύ χρήσιμη, καθώς το Project που σχεδίασα στη θεωρία το έκανα και πράξη στα 4 σχολεία που διδάσκω φέτος και οι μαθητές το δέχτηκαν με ενθουσιασμό και οφείλω να πω, πως τα βήματα που ακολουθώ είναι τόσο σωστά και μεθοδικά που δεν αφήνουν περιθώρια λάθους.

Άξιζε τον κόπο και μάλιστα θα το πρότεινα να το κάνουν κι άλλοι συνάδελφοί μου, γιατί μαθαίνεις πολλά καινούρια πράγματα που είναι πραγματοποιήσιμα και δεν περιορίζονται σε θεωρίες μόνο. Ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου.

Χατζόγλου Ελένη, γερμανικής φιλολογίας

 

Η μέχρι τώρα εφαρμογή της μεθόδου project βασιζόταν στην πείρα και το ένστικτό μου ως εκπαιδευτικός. Τώρα έχω και το θεωρητικό backgroundγια μια πιο ολοκληρωμένη και άρτια οργανωμένη εκπόνηση ενός σχεδίου εργασίας.

Ήταν σωστά σχεδιασμένο, άξιζε με το παραπάνω τον χρόνο που αφιέρωσα σε αυτό, με ενέπνευσε για καινούρια project. Είναι τόσο όμορφο να κάνεις πράγματα για σένα που αύριο θα τα μεταλαμπαδεύσεις στους μαθητές σου!

Σπυρίδου Ελένη, αγγλικής φιλολογίας

Υποκατηγορίες