Ανακαλύπτοντας την ιστορία και την αττική φύση στο λόφο του Φιλοπάππου

Απευθύνεται

Σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκπαιδευτές ενηλίκων, παιδαγωγούς-εμψυχωτές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, γονείς, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να “ανακαλύψουν” τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

 

filopappou

 

Σκοπός
Οι συμμετέχοντες μέσα από επιλεγμένες διαδρομές και σταθμούς, να γνωρίσουν τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να αξιοποιούν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στο σχολείο και στην οικογένειά τους. Ειδικότερα, οι γονείς να σχεδιάζουν περιηγήσεις με τα παιδιά τους και οι εκπαιδευτικοί να σχεδιάζουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μελέτες πεδίου και PROJECT για τους μαθητές τους.

 

filopappou04


Μέθοδος διδασκαλίας
Οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν και κατανοούν τις ιδιαιτερότητες των διαδρομών και του κάθε σταθμού (Άγιος Δημήτριος Λουμπαδιάρης, μνημείο Φιλοπάππου και Πνύκα) 
μέσα από κατάλληλα επιλεγμένες δραστηριότητες, συμμετέχοντας ενεργά οι ίδιοι, εργαζόμενοι σε μικρές ομάδες.
Επίσης στη διάρκεια κάθε περιήγησης οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν μελέτες πεδίου και Project για τους μαθητές τους, οι γονείς δραστηριότητες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους και όλοι μαζί θα γνωρίσουμε νέους τρόπους προσέγγισης των τόπων και των τοπίων.

 

filopappou-eklisaki

 

Ημερομηνία πραγματοποίησης-Βεβαίωση και κόστος συμμετοχής
Κυριακή 8 Μαρτίου, ώρες 11.00-13.30. Σημείο συνάντησης: Άγιος Δημήτριος Λουμπαδιάρης. Η συμμετοχή στοιχίζει 15 Ευρώ. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαιώσεις. Δίνεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί για συνέχιση του προγράμματος εξ αποστάσεως χωρίς επιπλέον κόστος.


Επιστημονική ευθύνη: Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, WWF-Ελλάς 
Γράφει η Ελένη Σβορώνου για την εκπαιδευτική περιήγηση «Ανακαλύπτοντας την ιστορία και την αττική φύση στο λόφο του Φιλοπάππου»:
Ο Λόφος του Φιλοπάππου είναι ένα υπαίθριο μνημείο αρχιτεκτονικής, χάρη στην εμπνευσμένη και βραβευμένη με διεθνώς, διαμόρφωση του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Εδώ ο περίπατος αποκτά σχεδόν μυστικιστικές διαστάσεις. Ο τρόπος που τα βήματά μας καθοδηγούνται μέσα από βυζαντινά εκκλησάκια και μνημεία της κλασικής και ύστερης αρχαιότητας, ο τρόπος του η φύση, το φως και η θέα συνδυάζονται για να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στον επισκέπτη, αξίζουν την προσοχή μας. Στον περίπατό μας μαθαίνουμε πώς να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο στην εκπαιδευτική πράξη για τη διδασκαλία μαθημάτων όπως η Ιστορία, η Περιβαλλοντική και Θεατρική Αγωγή, οι Φυσικές Επιστήμες. Μέσα από τον ελληνικό πολιτισμό και τις διαφορετικές ιστορικές φάσεις του, όπως τις συνδυάζει μοναδικά ο Πικιώνης στα χειροποίητα μονοπάτια και κτίσματά του, θα διαβάσουμε την Ιστορία και τη σχέση φύσης και ανθρώπου. Τα μαθηματικά της φύσης μέσα από τις αισθήσεις… Ας αφήσουμε το φως, το χρώμα και τον ήχο να αποκαλύψουν μια άλλη πόλη, ένα άλλο σχολείο, μία άλλη, δημιουργική σχέση με τα παιδιά μας. Σταθμοί στην περιήγησή μας: Ο Άγιος Δημήτριος Λουμπαδιάρης, το μνημείο του Φιλοπάππου και η Πνύκα.